Så fungerar handgranaten M75: Innehåller 3 000 stålkulor

2018-01-11 14:57  

Handgranaten har blivit ett vanligt vapen i den undre världen i Sverige. En M75 från forna Jugoslavien skördade det senaste dödsoffret.

Handgranaten som dödade en 60-årig man i Vårby gård i Stockholm söndagen den 7 januari var av typen M75. En kvinna skadades också vid händelsen.

Granattypen tillverkades i forna Jugoslavien och användes i kriget på Balkan i början på 1990-talet men har även producerats i Makedonien med beteckningen M93, enligt sajten balkanwarhistory.com.

Sprängladdningen i M75 består enligt Nationella bombskyddet Malmö av 36–40 gram trotyl (även kallat TNT eller trinitrotoluen), ett plastiskt sprängämne som är formbart tack vare sin låga smältpunkt.

Granaten innehåller cirka 3 000 stålkulor med en diameter på 2,5–3 millimeter som penetrerar målet. Innehållet omsluts av ett räfflat plasthölje. Handgranater kan också ha hölje av metall vilket splittras av sprängladdningen och sprids i varierande storlek. Då krävs dock än kraftigare laddning än om plast används. Den dödliga radien för M75 uppges vara 12–18 meter.

Enligt Nationella bombskyddet Malmö är M75 den vanligaste modellen som påträffas i Malmö. De flesta handgranaterna som påträffats i staden är gamla och kommer från forna Jugoslavien.

– Vi vet inte hela historien bakom de här handgranaterna, de kan ha legat ute i regn under striderna i Bosnien. Flera av dem har varit blindgångare, säger Göran Månsson till Sydsvenskan och berättar att många av handgranaterna är oxiderade men ofta fullt fungerande.

Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseenheten Noa berättade i höstas för Svt att handgranater från Balkan blivit en tydlig trend bland kriminella i svenska storstäder de senaste åren.

Uppgifterna kring vad det kostar att köpa en handgranat på gatan i Sverige varierar. En före detta gängkriminell berättar för Svenska dagbladet att de kan köpas för omkring en tusenlapp. Svt berättade i en artikel från 2015 om att de i princip kan fås på köpet för den som köper ett antal automatvapen. 2014 beslagtog polisen en last med 16 automatvapen och 64 handgranater från Balkan. Paketet ska ha kostat cirka 10 000 kronor att köpa.

Johan Kristensson

Mer om: handgranat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt