Så fick forskarna musembryon att växa – utanför livmodern

2021-03-22 10:30  

Forskare har för första gången lyckats få musembryon att växa i en artificiell livmoder. Sådana försök kan öka vår förståelse för hur däggdjur utvecklas och varför missfall sker.

Vad har hänt?

Forskare vid israeliska Weizmann Institute of Science har lyckats få musembryon att utveckla sig inuti en artificiell livmoder, berättar New York Times. Fem dagar gamla embryon har avlägsnats från möss och placerats i en artificiell livmoder. Embryona har då kunnat utvecklas i ytterligare sex dagar. Den normala dräktighetstiden för en mus är drygt 20 dagar.

Varför är det intressant?

Det här ska vara första gången som ett sådant här experiment har lyckats. Forskare har trott att foster måste ha en verklig livmoder för att kunna utvecklas. Den nya studien öppnar för att det kanske inte behöver vara så. Det gör att vi kan få nya sätt att studera embryon. Detta kan i sin tur bidra till en ökad förståelse för hur däggdjur utvecklas och för hur exempelvis miljön kan påverka foster. Det kan också öka kunskapen om varför missfall sker.

Vad är en artificiell livmoder egentligen?

I det här fallet handlar det om ett tvådelat system. Det består bland annat av inkubatorer, näringsämnen och ett ventilationssystem. Embryona flyter i en näringsvätska inuti glasbehållare, som finns inuti inkubatorerna. För att inte embryona ska fastna snurrar glasflaskorna långsamt. Via ventilationsmaskinen får embryona bland annat syre och koldioxid.

Vad händer nu?

Enligt forskarna bakom studien ska embryona i försöket efter 11 dagar ha varit identiska med embryon i levande möss. Men de som hade växt i en artificiell livmoder kunde inte utvecklas längre än så, eftersom de behöver blodtillförsel. Det här är något som den här forskargruppen ska titta närmare på.

Forskarna har redan gjort andra slags försök. De ska bland annat ha lyckats ta befruktade ägg från möss, precis efter befruktningstillfället, och fått dessa att växa i en artificiell livmoder i 11 dagar.

De vill också försöka skapa artificiella embryon genom att utgå från stamceller, för att inte behöva avlägsna embryon från gravida möss.

Andra forskare tittar på att skapa musembryon från bindvävsceller, för att inte behöva utgå från ett befruktat ägg i liknande försök.

Studien ”Ex utero mouse embryogenesis from pre-gastrulation to late organogenesis” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Ania Obminska

Mer om: fertilitet Embryo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt