Robotdammsugaren från Neato som svenskarna älskar

2018-09-02 09:17  

Om någon säger robotdammsugare tänker du förmodligen Roomba. Irobot – företaget bakom Roomba – är störst på marknaden, med god marginal. Utom i ett land: Sverige.

Här har nämligen Silicon Valley-uppstickaren Neato nästan kommit ikapp. Det hävdar Matt Petersen, vd för Neato.

– För Neato är Sverige det bästa landet i hela världen. Det pågår ett krig mellan Neato och Roomba i Sverige. Det här året kommer vi kanske att spöa dem. Jag tror att svenskarna sätter värde på våra egenskaper och är väldigt intresserade av att lära sig hur den fungerar.

Petersen, stomatolleende och vältalig med ett förflutet på Disney, pekar ut mot montrarna på teknikmässan Ifa i Berlin. Så många prylar tycker han, och så lite nytta de gör i folks liv. Robotdammsugare, påpekar Petersen, gör däremot skillnad.

Han lutar sig mot en enkät gjord bland engelska robotdammsugarkonsumenter. 92 procent ska ha svarat att de inte kan tänka sig att leva utan en. 78 procent ska ha svarat att robotdammsugaren förändrat deras liv.

– Det är bara att kolla på diskmaskinen och tvättmaskinen. Vem tycker om att stå och tvätta sina kläder för hand? Och det är inte direkt någon nyhet, men folk gillar inte att dammsuga heller, säger Matt Petersen.

Till Ifa har Neato tagit med sig tre modeller: Botvac D4, D6 och D7. Samtliga har Neatos unika D-formade design som gör att robotdammsugaren enklare kommer åt i hemmens många hörn. Samtliga läser av rummet med hjälp av en lidarmätare som sitter i ett litet torn på toppen av dammsugaren. Och alla tre kommunicerar via wifi med en app i telefonen, Apple Watch, Google Home eller Amazon Echo.

Men instegsmodellen D4, som kostar strax över 5 000 kronor, saknar sidoborste och kan bara kartlägga en våning. Premiummodellen, med ett pris på omkring 9 000 kronor, är den enda som har det Neato kallar zoner. Med den funktionen kan användaren via appen dra upp en fyrkantig yta över valfri del av planritningen varpå Neato-roboten bara dammsuger just på den ytan.

– Jag har en femåring och en treåring hemma. Varje morgon när de äter frukost...du vet, det är som om de blivit uppfostrade av djur. Jag begriper inte varför så lite mat hamnar i munnen på dem. Så jag har ställt in en yta under köksbordet och varje dag klockan tio, när jag och min fru hunnit gå till jobbet, kommer Neato fram och gör rent där, säger Matt Petersen.

För eventuella köpare är det dock viktigt att påpeka att Neato kallar sig ett mjukvaruföretag. Varför det är viktigt? För att zonfunktionen visserligen är exklusiv för premiummodellen nu, men kommer via en uppdatering i ett senare skede även till D4 och D6.

Neato gjorde samma sak med det de kallar no-go-lines, fritt översatt till ”gräns som inte får passeras”. Det betyder att dammsugaren inte får lov att beträda vissa ytor i hemmet, som till exempel kring den där sladdhärvan du gömt under tv-möbeln. Det minskar risken för att roboten fastnar.

– Den som köpte en D5 för två år sedan vaknar en dag upp till ett mejl som säger att de nu fått den funktionen. Det är väldigt viktigt för oss att fortsätta uppdatera våra produkter.

Matt Petersen återvänder till den där enkäten. Han säger att det främsta skälet folk angav till att de gillade sin robotdammsugare så mycket var att den ”gav dem ro och att de kände sig mer avslappnade”. Och han menar att det inte är något att skratta bort.

– Folk dammsuger i genomsnitt varannan vecka så smutsen hinner sätta sig ordentligt i mattor. Med en robotdammsugare hinner det inte bli så smutsigt. Så förutom att hemmet blir renare så blir det också mer hälsosamt. Roboten suger upp allergener och pollen. Folk som är allergiska älskar robotdammsugarna.

Inom fyra år, spår Neato, kommer marknaden för robotdammsugare att ha vuxit sig tre gånger större jämfört med i dag. Vid det laget lär de också ha långt fler funktioner.

– Ska vi stoppa in säkerhetskameror, luftrenare? Det finns miljoner möjligheter. Men än så länge finns det så mycket affärer att göra bara genom att fokusera på att tillverka den allra bästa robotdammsugaren, säger Matt Petersen.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt