Riksbanken: Swish behöver konkurrens

2021-11-18 08:36  

Riksbanken satsar på en ny teknisk infrastruktur för sekundsnabba betalningar – dygnet runt. Den ska göra det möjligt att swisha inom EU och att överföra större summor i realtid. Men också att nya betaltjänster kan konkurrera med Swish.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Realtidsbetalningar är framtiden, enligt Riksbanken. Nu bygger man en ny teknisk infrastruktur för sekundsnabba betalningar – dygnet runt.  

Svenskarna använder allt mindre kontanter. I stället fortsätter digitala betaltjänster att växa i en explosiv takt, en utveckling som drivs på av såväl digitaliseringen som covid-19-pandemin.

Swish fortsätter att växa

I stället betalar fler och fler med mobilen – och på det området har tjänsten Swish en dominerande ställning. Under det senaste året har 40 procent av svenskarna valt att swisha mer, samtidigt som swishbetalningarna i handeln också ökade jämfört med samma period föregående år. Det visar en färsk rapport från Riksbanken om trender på den svenska betalningsmarknaden.

Läs mer: Stockholms stad nobbar Öppna skolplattformen: ”Hög kostnad”

För att hålla jämna steg med utvecklingen håller Riksbanken på att ta fram en ny infrastruktur för så kallade omedelbara betalningar.  

– Vi ser att antalet realtidsbetalningar bara kommer att öka. Det gäller inte bara tjänster som Swish utan på sikt kommer även fler typer av betalningar, med exempelvis större belopp, att ske omedelbart, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningar på Riksbanken. 

Sekundsnabba betalningar – i stor skala

Det nya systemet, som ska kallas Rixs Inst, ska fylla en viktig lucka hos Riksbanken. I dag utgörs kärnan i det svenska betalningssystemet av Rixs Rtgs, Riksbankens system för stora överföringar mellan bankerna.

 

Med Rixs Rtgs, som är öppet vardagar klockan 7–18, slås varje betalning samman med andra, så kallad clearing, innan pengarna kan överföras mellan bankerna – en process som ofta tar lång tid. Varje dag flödar 500–600 miljarder kronor genom systemet.

Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningar på Riksbanken.  Foto: Riksbanken

Det nya systemet Rixs Inst är i stället öppet dygnet runt, och kan ta hand om varje betalning separat. På så sätt ska det bli möjligt för Riksbanken att hantera sekundsnabba transaktioner i stor skala. 

– Konsumenterna kommer inte finna sig att en viss typ av betalningar kan göras direkt, medan andra tar en dag eller mer att genomföra, säger Christina Wejshammar. 

– Den rådande trenden där omedelbara betalningar ökar, gör också att den typen av överföringar på sikt också kommer att bli systemkritiska. Med vårt nya system blir realtidsbetalningarna mer effektiva och säkrare, fortsätter hon.

Smidigare euro-överföringar

Rixs Inst ska driftsättas i maj 2022, och kommer att finnas parallellt med Rixs Rtgs, som alltså inte försvinner. Första tjänsten att flyttas över till den nya plattformen blir Swish, som i dag använder Bankgirots system för betalningar i realtid.

Foto: Isabell Höjman/TT

Flytten, som beräknas pågå under 2022–2023, kommer att innebära flera fördelar för Swish och dess användare, enligt Christina Wejshammar. 

Läs mer: Nu öppnar Microsoft sina svenska datacenter

Dels betyder det att Swish kan skalas upp, dels öppnar det för smidigare betalningar till och från euroområdet så småningom. Detta eftersom grunderna i det nya systemet bygger på den tekniska plattformen Tips (Target instant payment settlement), utvecklad av Europeiska centralbanken, ECB. 

– Första steget i samarbetet handlar om EU-området. Det skulle innebära att du kan swisha i svenska kronor till en vän i Danmark eller Tyskland, och att pengarna sedan överförs lika snabbt som det gör i Sverige.  

– På sikt kan det leda till att även fler system världen över kopplas ihop. Flera centralbanker jobbar redan nu med cross currency transactions (transaktioner mellan olika valutor, reds anmärk.). Det skulle göra det enklare och snabbare att skicka hem pengar till släktingar som befinner sig andra länder, exempelvis. 

"Ger större finansiella muskler"

Men att ansluta till den EU-gemensamma plattformen Tips ger också flera vinster när det gäller säkerhet, driftskostnader och fortsatt utveckling, enligt Christina Wejshammar.  

– Det blir alltmer komplicerat och kostsamt att driva den här typen av system. Därför tycker vi att det är förnuftigt att dela på kostnaderna inom ECB. På så sätt får vi tillgång större finansiella muskler för att hantera säkerhetsrisker, resursfrågor och kompetens.

Vill se fler betaltjänster

Flytten av Swish till Riksbankens nya bakomliggande infrastruktur är dock inget som gemene man kommer att märka av. Men på sikt ser Riksbanken framför sig att nya tjänster och produkter från andra betalningsföretag också ska kunna ansluta till plattformen.

Läs mer: Apple-veteraner ska göra M1-utmanare för Windows-datorer

På så sätt skulle det till exempel kunna bli möjligt med omedelbara betalningar även för större belopp, som när man betalar för en bil eller lägenhet. 

– Vi hoppas att Rixs Ints ska hjälpa även mindre betalaktörer att få tillgång till betalningssystem utan att behöva gå via de stora bankerna. Vi tror att det kan påverka konkurrens i positiv riktning. 

Swish har en dominerande ställning i dag. Skulle svenskarna gynnas av att vi ser fler lösningar för digitala betalningar på marknaden? 

– Ja, det tror jag. Alla typer av betalningar ryms dessutom inte i Swish i dag. En annan aspekt handlar om krisberedskap – om en tjänst ligger nere är det bra att andra finns tillgängliga för kunderna. Konkurrens är bra, säger Christina Wejshammar. 

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt