Renewcells planer: Ny fabrik blir fyra gånger större

2019-10-22 06:00  

Plagg i butik och en helt ny fabrik. H&M-backade Renewcell som återvinner och regenererar cellulosafiber från bomull har stora planer för 2020.

I dag finns ingen stor och kommersiellt tillgänglig metod för kemisk återvinning av gamla bomullstextilier så de kan bli till nya plagg. Svenska Renewcell jobbar på det. Bolaget har utvecklat ett sätt att återvinna och regenerera cellulosafiber från bomullen i våra gamla jeans och t-shirts, inspirerat av pappersmassaindustrin.

I maj i år levererade svenska Renewcell för första gången sin regenererade bomullsfiber till en kommersiell kund. Planen var då att det H&M-backade bolaget i höst skulle avslöja vilket välkänt varumärke som blir först med att sälja plagg i deras återvunna material. Men inga sådana nyheter har ännu släppts.

Harald Cavalli-Björkman, informationsansvarig på Renewcell, berättar att tillkännagivandet dröjer. Men han säger att bolaget just nu befinner sig i en utvecklingsfas ”med tre större varumärken”. I början av 2020 ska det finnas plagg i butik, i Sverige och globalt, som innehåller det återvunna materialet som har fått namnet circulose.

Läs mer: Bara några få procent av textilierna är återvunna

I Renewcells befintliga anläggning i värmländska Kristinehamn kan bolaget ta hand om maximalt 8 000 ton textilier varje år. Detta kan ge drygt 7 000 ton regenererade cellulosafibrer.

Nästa fabrik, som bolaget hoppas kunna börja bygga nästa år, ska bli fyra gånger så stor. Något tillstånd eller bygglov för denna finns ännu inte.

– Vi hoppas kunna sätta spaden i marken under andra halvan av 2020, det är vår ambition, säger Harald Cavalli-Björkman.

Vill återvinna hälften av Sveriges textilkonsumtion

Inom några år vill Renewcell ha byggt fler fabriker och då ha tillräcklig kapacitet för att återvinna motsvarande hälften av all den textil vi konsumerar i Sverige varje år. Det skulle innebära att företaget tar emot 70 000 ton textilier årligen.

Företaget har också inlett ett arbete med att ta fram acetat, eller acetatsilke, som är en konstfiber framställd av cellulosa. Försöken sker i labbskala, och ska om allt går bra leda till lansering tidigast 2021.

– Vårt mål är att vi innan 2030 ska återvinna 1 miljard plagg om året, eller 250 000 ton textilier. Det är ett ambitiöst, men inte omöjligt mål, säger Harald Cavalli-Björkman.

KTH-forskning bakom Renewcell

Metoden bakom Renewcell, som grundades i början av 2012, uppfanns av KTH-forskarna Gunnar Henriksson, professor i träkemi, och Mikael Lindström, professor i massateknologi. Den har därefter vidareutvecklats, bland annat i samarbete med forskare vid Greenhouse Labs i Stockholm.

Renewcell återvinner och regenererar cellulosafiber från bomull. Cellulosafibern i en använd bomullströja eller ett par jeans kan med företagets metod lösas upp och regenereras för att bli nya fibrer, med egenskaper som liknar bomull.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt