Rekord för fusionsreaktor: ”Bröderna Wright-ögonblick”

2021-08-19 10:03  
National Ignition Facilitys testkammare. Foto: NIF

För ett ögonblick – om man nu kan kalla en biljondels sekund ett ögonblick – genererades 1,3 megajoule i fusionsreaktorn. Bakom framsteget, och det nya rekordet, står forskare vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien.

Forskarna riktade sina fotbollsplansstora lasrar vid National Ignition Facility mot en kapsel mindre än en ärta och skapade en het punkt inte större än diametern på ett hårstrå.

– Det är ett viktigt steg mot att få förståelse för vad som krävs för att få det att fungera. För mig är det här ett bröderna Wright-ögonblick, säger Omar Hurricane, forskningschef vid Inertial Confinement Fusion Program på Livermore-laboratoriet, till CNBC.

Hurricane syftar naturligtvis på brödraparet Orville och Wilbur Wright, som 1903 genomförde de första kontrollerade tyngre än luft-flygningarna.

– Vårt resultat har ingen praktisk betydelse, men vi lyfte från marken för ett ögonblick, säger Omar Hurricane.

Läs mer: Ska skapa fusionsenergi – med plasmakanoner

I decennier har fusionskraft burit på ett närmast utopiskt löfte om att bli framtidens billiga och miljövänliga energislag, mer potent än något som finns på marknaden idag. Men vägen dit har varit, och är fortfarande, kantad av stora utmaningar.

Det finns ett hinder

Ett hinder är att nå det som kallas fusion ignition, som kan översättas till smältantändning. Det är när plasmat blir självbevarande och alltså inte längre behöver hettas upp av någon tillförd energi.

– Antändning är brytpunkten i fusionsprocessen där fusionen värmer upp sig själv och överväldigar alla kylningsprocesser som kan uppstå. När så sker uppstår en återkopplingsslinga där värmen skapar mer fusion, som skapar mer värme, och så vidare, säger Omar Hurricane.

Men även om Omar Hurricanes forskarlag med det här resultatet, 1,3 megajoule, lyckades generera åtta gånger mer energi än vid något tidigare försök, krävdes det ändå mer energi in, än den som kom ut. Åtminstone när man räknar den elektricitet som krävs för att ladda lasrarna.

Läs mer: Kinesisk fusionsreaktor når nu 100 miljoner grader

– Fusionsenergin som genererades var ungefär fem gånger den energi som absorberades av kapseln och ungefär 70 procent av den laserenergi som sköts mot målet. Det är ändå signifikanta aspekter av detta, säger Hurricane.

Resultatet är tänkt att publiceras i en expertgranskad vetenskaplig tidskrift, men Livermore-forskarna insåg att resultatet var så anmärkningsvärt att nyheten skulle sprida sig innan så hann ske. Därför valde de att gå ut med rekordet i förväg.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt