Recorded Future köper Hatching: ”Ger bättre bild av hotlandskapet”

2022-07-08 15:12  

Göteborgsbaserade Recorded Future köper nederländska Hatching, som utvecklar säkerhetsmässiga ”sandlådor”. Köpet ska hjälpa Recorded Future att få bättre koll på cyberhackarnas verktyg.

Programvara som kan vara skadlig behöver undersökas, och det görs lättast i en avgränsad miljö som inte har någon koppling till omvärlden. Miljön kallas oftast för sandlåda då det går att göra nästan vad som helst där, utan att det får konsekvenser utanför lådan. Holländska Hatching utvecklar system för just sådana sandlådor – och det är anledningen till att Recorded Future nu köper bolaget.

– I sandlådor kan man identifiera vilken typ av skadlig programvara som det handlar om och se vilka IP-adresser som programvaran försöker att kommunicera med. Det ger oss en bättre bild av hotlandskapet, vilket är viktigt för att kunna agera proaktivt, säger Staffan Truvé, teknikchef och grundare av Recorded Future, till Ny Teknik.

Truvé: ”Kompletterar vårt förra bolagsköp”

Enligt honom så vill Recorded Future inte bara kartlägga vilka hackarna är och hur de attackerar omvärlden, utan även bättre förstå hur hackarnas verktyg ser ut.

– Just därför passar köpet av Hatching så bra in, eftersom det kompletterar vårt förra bolagsköp, nämligen Security Trails, säger Staffan Truvé.

Köpet av Security Trails gjordes i vintras, och medieuppgifter gör gällande att det handlade om en investering på 600 miljoner kronor. Staffan Truvé vill dock inte kommentera köpeskillingen för varken det köpet eller det dagsaktuella köpet av Hatching.

Staffan Truvé, medgrundare och forskningschef på Recorded Future, på företagets Göteborgskontor. Foto: Sören Håkanlind

Däremot vill han lyfta fram planerna för hur Recorded Future ska göra Hatching tillgängligt för allmänheten. Ambitionen är att erbjuda gratis sandlådor för den som så önskar – i utbyte mot att användarna berättar varifrån den potentiellt skadliga programvaran kommer.

– På så sätt kan vi få en ännu bättre bild över var i världen som cyberattackerna pågår, säger han.

Recorded Future omsätter 2,5 miljarder

Recorded Future, som bland annat har utvecklat en cyberväderrapport, växer snabbt. När Ny Teknik skrev om bolaget för ett drygt år sedan var antalet anställda 580. Idag har den siffran växt till 850 anställda, varav 120 i Sverige. Enligt Staffan Truvé är planen att anställa ytterligare 100 personer i Sverige under de närmaste 12 till 18 månaderna. Omsättningen för Recorded Future är i dagsläget 2,5 miljarder kronor.

Recorded Future grundades 2009 av Staffan Truvé, tillsammans med doktorskollegan på Chalmers, Christopher Ahlberg. Tio år senare köptes Recorded Future upp av riskkapitalbolaget Insight Futures. Andra investerare är investmentbolaget In-Q-Tel samt Google Ventures.

Anders Frick

Mer om: Recorded Future

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt