Recension: Finalisterna i Toyotas rullstolstävling

2019-01-10 14:18  

Fem finalister är nu klara i Toyotas innovationstävling för bättre hjälpmedel för rörelsehindrade. Vi har bett Förbundet Unga Rörelsehindrade att recensera dem – och omdömena varierar kraftigt.

Toyota anordnar en tävling som går ut på att konstruera rullstolar som förenklar livet och ökar rörelsehindrades möjligheter att delta i samhället. Under konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas presenterades de fem finalisterna, som därmed är garanterade 500 000 dollar, motsvarande 4,4 miljoner kronor, vardera som stöttning i den fortsatta utvecklingen.

För att bättre förstå de fem utvalda bidragens potential – eller kanske brist på sådan – bad vi Tiemon Okojevoh, talesperson innovation för Förbundet Unga Rörelsehindrade att kort recensera dem.

De fem finalisterna är:

The Evowalk från amerikanska Evolution Devices

Evowalk är ett band som användaren fäster runt benet. Sensorer känner av användarens rörelseintentioner och hjälper till att stimulera muskelsammandragning vid rätt tillfälle. Det fungerar alltså inte för den som är helt förlamad utan erbjuder assistans till den som har nedsatt gångförmåga.

Kommentar: "Intressant. Sånt här vill vi gärna se mer av. Denna typ av teknik kan nog komma till nytta i fler och betydligt bredare sammanhang fram över. Kul med ett pilottest", säger Tiemon Okojevoh.

Delningstjänsten Moby från italienska Italdesign

Moby är något så enkelt som en delningstjänst för eldrivna rullstolar. Tjänsten är tänkt att underlätta transporter i städer för människor som redan har en rullstol, men utan eldrift.

Kommentar: "Generellt är delningstjänster inget vi förespråkar då det är bättre med individuella och långsiktiga hjälpmedel. Oklart vad som är nytt med själva hjälpmedlet dessutom. Möjligen kan denna tjänst dock bli användbar i länder med svagt utvecklad hjälpmedelsindustri", säger Tiemon Okojevoh.

Det hjulbaserade exoskelettet Qolo från japanska Team Quolo vid University of Tsukuba

Quole är ett exoskelett på hjul som med hjälp av passiva ställdon låter användaren stå eller sitta. Personen behöver inte använda händerna för att byta position utan gör det med hjälp av överkroppen, vilket lämnar händerna fria till annat.

Kommentar: "Intressant och bra projekt. Denna innovation främjar flexibilitet och inkludering. Exempelvis kan man med hjälp av detta sitta bredvid någon på en bänk istället för att sitta framför bänken som rullstolsburen. Det kan stärka individens inkludering gentemot personer utan rörelsehinder och därmed bidra till att bryta barriärer. Dessutom kan innovationen i längden gynna en ganska bred grupp rörelsehindrade. Mycket bra", säger Tiemon Okojevoh.

Exoskelettet Quix från amerikanska IHMC och Myolyn

Med hjälp av exoskelettet Quix kan rullstolsburna personer stå och gå upprätt. Skelettet har motorer vid höften, i knäna och vid anklarna, samt ytterligare ställdon, i kombination med bland annat balansalgoritmer för humanoida robotar. Det är särskilt tänkt att öka tillgängligheten i hemmet och på jobbet.

Kommentar: "Finns redan många liknande produkter på marknaden. Möjligen kan denna innovation omhulda fler grupper av rörelsehindrade men det är oklart hur många. Troligtvis kommer det vara en ganska begränsad krets som kan ta del av detta, men det återstår att se", säger Tiemon Okojevoh.

Den ultralätta rullstolen Phoenix Ai från brittiska Phoenix Instinct

Rullstolen är byggd i kolfiber. Sensorer känner av om användaren lutar sig framåt eller bakåt och algoritmer anpassar automatiskt hur rullstolen reagerar och var dess masscentrum befinner sig. På så sätt kan till exempel användaren undvika att falla baklänges. Elassistans gör backar mindre ansträngande och automatisk broms gör att användaren slipper att bromsa hjulen med händerna.

Kommentar: "En produkt som gör rullstolsanvändandet mer bekvämt. Sticker kanske inte ut på något sätt och är ganska marginell i sin konsolidering av redan befintliga produkter. Med andra ord en bra innovation men inte särskilt banbrytande", säger Tiemon Okojevoh.

Den slutliga vinnaren får ytterligare en miljon dollar och presenteras 2020 i Tokyo, gissningsvis i samband med Paralympics. Tävlingen arrangeras av Toyota Mobility Fund i samarbete med den globala innovationsfonden Nesta. Totalt delas 4 miljoner dollar ut i tävlingen, vilket innebär att också deltagare som inte går till final har fått en summa pengar som en form av såddinvestering.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt