Provkörning: Volvo XC90 B5 – ”Inte revolutionerande”

2019-09-21 06:30  

NY TEKNIK PROVKÖR. Insteget i elektrifiering och "löfteshållaren". Nu har Volvo rensat ut bland modellbeteckningarna och lanserat sina första mildhybrider. Vi har testat hur stor skillnad det nya systemet gör.

En modelluppdatering som samtidigt gav Volvo lite på fötterna för att upprätthålla löftet om att de från och med 2019 bara ska lansera elektrifierade bilar. XC90 B5 är det som tidigare var en vanlig dieselbil, men som nu fått drivlinan kompletterad med ett 48-voltssystem.

Så vad innebär det? Jo, Volvo har stuvat om och istället för sitt Power Pulsesystem, där en tryckluftsladdad turbo hjälper till att få fart på ekipaget, stöttar istället den integrerade startmotorn/generatorn tillsammans med ett dubbelturbosystem. En naturlig utveckling kan tyckas eftersom Power Pulse är en smart lösning i brist på elektrifiering.

Det nytillkomna B:et i beteckningen står för Brake regeneration vilket låter lovande. Men det finns inte utrymme för någon större bromskraftsåtervinning. 48-voltsystemets begränsningar gör att den maximala återhämtningen ligger på 12 kW. Å andra sidan är batteriet så litet att det inte spelar någon större roll. Och eftersom Volvo har ett brake by wire-system (överföring av bromsinformation från bromspedalen sker elektroniskt) så regenereras det maximalt så fort någon form av inbromsning sker.

Volvo XC90 B5 på vägen

Precis som tidigare går det att välja mellan tre olika körlägen i bilen. Det snåla Eco-läget, vanliga komfortläget och slutligen ett sportigare. Sedan tidigare har Volvo filosofin att det ska vara en användbar skillnad på de dem… men vad innebär det? Jo, i Eco-läget så sänks karossen, pedalreaktionerna blir lite segare och växellådan arbetar mer ekonomiskt.

Det innebär bland annat justerade växelpunkter samt seglingsläge (automatisk bortkoppling av växellådan) när man kommer upp i fart. Därtill försöker bilen maximera start/stopp-systemets aktiva tid.

Läs mer: Ny Teknik provkör: Volkswagen Passat GTE

Så hur känns bilen att köra? Jo, uppdateringen känns direkt. Lite batterihjälp i starten gör att man rullar iväg mjukt och raffinerat. Visst, förbränningsmotorn är igång så det är inte tyst som i en elhybrid, men det är fortfarande härligt att få en mer komfortabel start på resan. Eftersom mildhybridtekniken framförallt är tänkt att spara på soppa – har jag därför spenderat mest tid körandes Comfort och Eco. Och de skiljer sig åt ganska mycket. Som standard startar bilen i komfortläget (vilket riskerar att vardagskörningen alltid hamnar här). Här är skillnaden mot den äldre helt vanliga dieseln inte lika påtaglig. Visst, du har en annan typ av turbo och starterna blir som ovan nämnt lite annorlunda. Men sen blir det tunt. Den så kallade seglingsfunktionen (coasting) finns bara i Eco-läget och start/stopp-systemet är inte lika närvarande.

Läs alla våra provkörningar här!

Styrningen är koncis och utan överraskningar. Precis som Volvo menar att det ska vara. I vissa fall skulle man kanske vilja att den kommunicerade lite bättre för att göra bilen mer lättplacerad – vilket märks av att det är väldigt händelselöst vid små rattutslag. Ett beteende som å andra sidan gör bilen trygg och mindre nervös på raksträckor. När man kör bilen i Eco blir gaspedalen markant mycket segare. Initialt kan man tycka att det här skulle vara irriterande, men det handlar ju om att du som förare gjort ett medvetet val. Så istället får brådmogna omkörningar – är det en mer tillbakalutad körstil som anmodas. Och det är behagligt. Tack vare mildhybridsystemet kan man i hastigheter över 65 km/h segla fram. Dessvärre stängs inte motorn av (som exempelvis Audis mildhybrider gör), men det är kanske gnäll i marginalen. Det är ju inte en fullhybridlösning det här.

Läs mer: Ny Teknik provkör Audi E-tron 55 quattro

Och när man snålkör på eco går det att pressa ner förbrukningen rätt rejält. I vardagskörning lyckades jag få ner den till 0,69 l/mil, det vill säga den officiella siffran. Men det behövs inte allt för mycket för att rubba snålkompassen. Den oförsiktiga, hetsiga eller ivriga kommer att få plikta med förbrukning som ligger en bra bit över 0,7 l/mil, det är ju inte en liten bil det här. Och vid körning med lättare släp stack förbrukningen iväg enormt.

Design och interiör

Designmässigt krävs det en riktig Volvokännare för att kunna se skillnaden på den uppdaterade XC90:n jämfört med tidigare. Det handlar om formdetaljer som att grillribborna är konkava istället för konvexa. Även på insidan känns det mesta igen. Det är så pass lite skillnad mot tidigare att när Volvo själva presenterade sin uppdatering så nöjde man sig med att skriva: På insidan är den lovordade och prisbelönta interiören sig lik. Och det nya summerades kort och koncist: nya interiörmaterial, inklusive en ullblandning, erbjuder ytterligare alternativ för att sätta sin egen, unika prägel på bilen. En teknisk nyhet har man dock fått med för alla ägare av Android-telefoner. I och med uppdateringen så har Volvo nu implementerat Android Auto (Apple CarPlay finns med sedan tidigare). Även Spotify kan man få integrerat.

Volvo XC90 B5 summerat

XC90 B5 är inte revolutionerande på något sätt. Men å andra sidan är den inte tänkt att vara det. Den nya drivlinan täcker upp baslinjen för Volvos elektrifiering. Bränsleekonomin är bättre än för den gamla D5, och det är ju i sig inget att gnälla över. Så för de som var på jakt efter en dieselvariant – är det här bara stråt vassare. Modelluppdateringen gör att XC90 håller sig relevant i konkurrensen och med alternativ mellan fem och sju säten är den ett bra familjealternativ för de som inte vill åka minibuss.

Volvo XC90 B5 7-sits

Pris: från 649 900 kr

Årsskatt: 10 893 kr

Förmånsvärde: från 9 603 kr/mån

Drivlina: 2,0 liter turboladdad dieselmotor

Max effekt: 173 kW/ 235 hästkrafter

Max vridmoment: 480 Nm

Acceleration 0-100 km/h: 7,6 sekunder

Topphastighet: 220 km/h

Officiell blandad förbrukning: 0,69 l/mil

Förbrukning under test: 0,73 l/mil

Koldioxidutsläpp: 179 g/km

Bagageutrymme: 692 liter

Maximal dragvikt: 2 700 kg

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt