Proteinpump en nyckel till grönare plast

2019-08-14 11:02  

De molekylära mekanismer som gör vissa bakterier resistenta kan också bidra till framtidens gröna plast.

För sex år sedan upptäckte Ian Paulsen, professor vid australiensiska Macquire University, och hans forskarlag att en bakterie som kallas Acinetobacter baumanii är resistent mot det vida använda desinfektionsmedlet klorohexidin. Varför bakterien var resistent var dock oklart då.

I en ny studie har bland andra Ian Paulsen tittat närmare på vad som kan ligga bakom bakteriens motståndskraft. Forskarna har då hittat något som de tror kan användas med fördel inom materialvetenskapen.

I den amerikanska vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, Pnas, beskriver forskarna ett protein som kallas AceI. Det sitter på Acinetobacter baumaniis yta, och har visat sig pumpa ut den klorohexidin som tar sig in i bakterien.

Läs mer: De har lyckats skapa flygbränsle av plastskräp

– Den gen som kodar Acel-proteinet verkar vara väldigt gammal, medan klorohedixinet skapades så sent som på 1900-talet. Detta innebär att genens ursprungliga funktion inte kan vara att skydda mot klorohexidin. Det är en sidoreaktion som är tursam för bakterien, säger studiens huvudförfattare, forskaren Karl Hassan, i ett uttalande.

AceI har grupperats in i en nyligen identifierad familj av transportproteiner, Pace, som alla hjälper bakterier att stå emot en mängd olika antibiotika och antiseptika.

Det verkar enligt forskarna å ena sidan sannolikt att AceI-proteinet kan utgöra en motor i framtida problem med läkemedelsresistens. Å andra sidan finns möjligheter med AceI och andra Pace-protein. De tros kunna bli användbara inom grön bioteknologi, exempelvis i framtida storskalig tillverkning av en miljövänligare plast.

Läs mer: Omvandling till nya produkter kommer inte rädda klimatet

Naturligt förekommande molekyler som Pace-proteinen transporterar kan fungera som alternativ till petroleum, som används vid tillverkning av fossilbaserad plast.

– I den här studien har vi visat att AceI kan transportera en substans som kallas kadaverin ut från en cell, och det används redan i dag vid tillverkning av plast. Det kan ligga flera år bort, men att tillverka plast med hjälp av bakterier skulle minska plastens koldioxidavtryck dramatiskt, eftersom man skulle undvika användning av de petrokemikalier som vi förlitar oss på i dag, säger professor Peter Henderson vid University of Leeds i en kommentar på universitetets hemsida.

Studien ”Short-chain diamines are the physiological substrates of PACE family efflux pumps” publiceras på Pnas hemsida senare i augusti.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt