Professor sågar den ”banbrytande” vindskördaren som dumheter

2022-11-01 11:22  
Att ha vindkraft på taket är aldrig bra, säger Ola Carlson, biträdande professor i förnybar elkraftproduktion vid Chalmers. Foto: Aeromine Technologies

”Vindskördaren” för hustak utmålas som ett banbrytande, effektivt komplement till solceller. Men Aeromines lösning övertygar inte alla. ”Materialslöseri utan dess like och mest dumheter”, säger professor Ola Carlson vid Chalmers.

En utmaning för övergången till hållbar energi är att städerna saknar ytor för att ställa upp vindkraftsparker eller solcellsanläggningar. Därför har hustak blivit en eftertraktad resurs. Men hur tar man bäst tillvara på den? Inte genom att bara sätta upp solceller, menar amerikanska uppstickaren Aeromine Technologies.

Deras teknik handlar i stället om att montera upp en typ av vindkraftverk som istället för stora propellerblad har en lösning där vind riktas ner i turbiner. Och enligt företaget ska dessa ”vindskördare” kunna generera 50 procent mer energi jämfört med solceller. Dessutom ska de inte kosta mer än vad en typisk solcellsinstallation gör. 

Som första test har företaget monterat upp sina kraftverk på BASF:s anläggning i Wyandotte, Minnesota.

Så hur fungerar tekniken? Jo, i stället för att att ha rotorblad leds vind via bärytor ner i en turbin som sedan genererar el. Fördelarna med upplägget är flera. Till att börja med är tekniken snudd på ljudlös. Den riskerar inte heller att ha ihjäl fåglar och den sägs vara yteffektiv. Enligt företaget tar ett system med 20-40 enheter bara upp runt tio procent av den yta som en motsvarande solcellsanläggning kräver.

Läs mer: De vill göra om dagens norska oljeplattformar till energiöar

Aeromine hävdar även att om man kombinerar vindturbinerna med solceller på övriga taket så ska hela byggnadens energibehov kunna tillgodoses utan stora installationer av energilagring. 

– Det här är banbrytande och adderar nytt värde till den snabbt växande marknaden för takbaserad kraftgenerering. Aeromines teknik kommer med prestandan hos vindkraft utan de traditionella begränsningar som snurrande vindturbiner och solpaneler med lägre verkningsgrad har", säger David Asarnow, vd för företaget, i ett uttalande.

”Att ha vindkraft på taket är aldrig bra”

Men är verkligen tekniken så banbrytande? Ola Carlson, biträdande professor i förnybar elkraftproduktion vid Chalmers, är inte imponerad.

– Att ha vindkraft på taket är aldrig bra. Vinden är störd av hörn och kanter och därmed begränsad. Dessutom så finns det en roterande turbin, och allt som roterar kan ge obalanser och skapa vibrationer som fortplantar sig i husets stomme. Visst, här var det dämpare, men hur länge håller det, säger han till Ny Teknik.

Chalmers-professorn tycker inte heller det är intressant att jämföra Aeromines lösning med traditionella vindkraftverk och menar att resonemanget jämfört med solceller är ganska meningslöst

– Ett stort vindkraftverk har en svepyta som täcker fem fotbollsplaner, här är det en kvadratmeter. Det krävs flera tusen för att uppnå samma effekt, att det sen sitter på ett hus nära marken gör ju inte saken bättre. Jämfört med ett stort vindkraftverk är ju även materialåtgången stor för den lilla ytan. Jag tycker att det hela mest är dumheter. Materialslöseri utan dess like. 

– Påståendet att det är kan generera mer energi än solceller kan visserligen stämma. Men det är inte så relevant, det är kostnaden per kWh som räknas.

Läs mer: De vill producera ammoniak ute till havs – med el direkt från vindkraft

Ola Carlsons kritik är besk och han säger att han har mycket svårt att se att lösningen som Aeromine tagit fram blir en succé.

– Visst, om du har ett ensamt hus, där det snudd på bara blåser åt ett håll och det inte finns någon elanläggning – då kanske. Som en sommarstuga på en ö utan el, då är det inte så tokigt. Men som något som skulle bidra till en mer hållbar elproduktion? Nej, det här kommer aldrig att bli något, säger Ola Carlson. 

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt