Produktionsstopp för hushållsroboten Pepper

2021-07-02 14:55  
Den japanska hushållsroboten lanserades 2014 - men nu tar roboten paus Foto: Alexis Sciard

Telekomjätten Softbank slutar producera humanoiden Pepper. Den japanska hushållsroboten lanserades 2014 och har sedan dess används i allt från ålderdomshem till banker.

Pepper kommunicerar med känslouttryck, kroppsspråk och genom tal. Den hör på tonfallet om dess ägare är arg eller ledsen. Den kan dessutom både sjunga och dra ett skämt. Så skrev Ny Teknik redan 2014 om humanoiden, som utvecklats av det franska företaget Aldebaran.

Läs mer: Känslosam robot kan bli din för 13 000 kronor

Att Softbank slutar producera Pepper beror på telekomjättens nedskärningar inom industrisektorn. Enbart i Frankrike kommer Softbank halvera antalet anställda från nuvarande 330 personer. Det uppger Reuters.

För dyrt att återuppta produktionen

Källor till Reuters hävdar att Pepper, som legotillverkades av Foxconn i Kina, slutade produceras redan förra året och att det skulle bli för dyrt att återuppta produktionen.

Läs mer: Japansk sällskapsrobot sålde slut direkt

Franska Aldebaran köptes upp av Softbank 2012, och källor hävdar att de kulturkrockar som uppstått mellan Japan och Frankrike påverkat utvecklingen av roboten negativt.

Totalt sett producerades 27 000 robotar och en förklaring till de låga försäljningssiffrorna är att Pepper hade viss instabilitet i sin funktionalitet.

Läs mer: Sport utan publik? Då får robotarna heja på

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt