Privat surf inte så inkognito som du tror

2018-02-28 12:23  
Experten Tobias Pulls om privat surfing. Kan man vara helt privat på internet? Foto: TT / Karlstad Universitet / IBL

Hur privat är privat surfning egentligen? Tobias Pulls, lektor i datavetenskap, reder ut hur möjligheterna ser ut. Kan man vara helt anonym på internet?

De flesta webbläsarna erbjuder ett privat surfläge, även känt som inkognitoläge. Privata surfläget skapades ursprungligen för att personer som delar en dator eller enhet och dessutom använder sig av samma webbläsare ska kunna vara hemliga för varandra. Till exempel om en person vill köpa en present till den andra, utan att det kommer synas i webbläsaren i form av efterföljande annonser. Eller vad man nu kan tänkas vilja göra i privata läget.

Oavsett så är poängen glasklar: När du stänger ned din webbläsare ska det inte finnas någon webbhistorik kvar.

Men nyckelfrågan, enligt Tobias Pulls, som är lektor i datavetenskap vid Karlstad Universitet, är för vem eller vad är du privat? Det privata surfläget har nämligen inget starkt tekniskt skydd.

– Din internetleverantör, eller din arbetsgivare kommer se vad du gör i det privata läget, det syns på nätverket. Det här är annars en vanlig missuppfattning när det kommer till inkognitoläget. Bara för att man är på en privat flik betyder det inte att det inte går att spåra, säger Pulls till Ny Teknik.

Chrome slår av annonsblockerare

Vidare hävdar han att även om det finns lite tekniskt skydd så betyder det inte att webbläsarna inte beter sig annorlunda i ett privat läge jämfört med i en vanlig flik. Hemsidorna känner av att du är inne i ett privat läge och beter sig då så som du vill att de ska bete sig, sajterna lagrar datan, även om det inte syns.

Använder man sig av Googles webbläsare Chrome, och tillägg i form av en annonsblockerare så har man sämre skydd i det privata surfläget.

– Chrome slår av tilläggsprogrammen i privat surfläge som standard, så du har alltså då ännu sämre skydd överlag, säger Pulls.

En viktig grej att tänka på när man surfar i privat läge är att helt stänga ned webbläsaren när du är klar. Om du bara stänger ned din privata flik eller fönster, men håller webbläsaren igång, så finns det risk att vissa temporära filer läcker information.

– Webbläsarna gör så gott de kan, men ibland blir det fel eller så finns det saker kring hur operativsystemet fungerar som ställer till det. Om du är riktigt paranoid så startar du om datorn.

Firefox erbjuder tekniskt skydd

Firefox erbjuder sen en tid en form av tekniskt skydd i sitt privata läge. Den blockar nu som standard en hel del tredjepartsmaterial som spårar dig, med tanken att du ska kunna vara just privat när du väljer privat surfläge. Skyddet är inte perfekt, men betydligt bättre än tidigare.

Chrome hakade på och har byggt en egen annonsblockerare, standard även utanför privat läge sedan februari. Men syftena webbläsarna emellan skiljer sig kraftigt. Chromes annonsblockerare är inte konstruerad för att det ska göra det svårare att spåra dig, utan för att bara stoppa annonser som kan upplevas som extra irriterande.

– Det är ju lite av deras affärsidé, som också syns i detaljerna.

Finns det något sätt att vara helt privat på nätet?

– Tor-webbläsaren. Den erbjuder utan tvekan det bästa tekniska skyddet. Den är lika enkel att använda som en vanlig webbläsare. Visst, loggar du in på till exempel Facebook så ser Facebook att du är inloggad. Facebook kan däremot inte alls se var du befinner dig, du går inte att spåra. Det finns inte heller en chans för din operatör eller arbetsgivare att se vad du gör i webbläsaren.

Tor-nätverket har i dag över två miljoner aktiva användare. Dessa är svåra att spåra, även för den bästa.

– Det finns troligen inte någon organisation i världen som systematiskt kan övervaka vad alla användare gör i Tor-nätverket hela tiden. En stark attackerare kan se glimtar, men långt ifrån allt, säger Tobias Pulls.

Viktor Krylmark

Mer om: Chrome Firefox

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt