Preventivappen Natural Cycles och tech-ringen Oura – så fungerar samarbetet

2022-08-16 06:00  
Tredje generationens Oura-ring. Foto: Oura

Natural Cycles har kopplat upp sin preventiv-app mot finska hälsomätaren Oura för att ge bättre koll på menscykeln. Runt fingret kan hårdvaran mäta användarnas temperatur.

Appen gör det möjligt för användaren att planera eller förebygga en graviditet, och Natural Cycles är fortfarande det enda digitala preventivmedlet som är certifierat på Europamarknaden samt i USA av FDA, den amerikanska läkemedelsmyndigheten.

Nu har det svenska bolaget inlett ett samarbete med finska Oura Ring. Nyligen fick integreringen godkänt av FDA.

Genom att bära ringen kan Natural Cycles-användare göra mätningen medan de sover, och synka sina temperaturtrender. På morgonen kontrollerar man helt enkelt sin fertilitetsstatus i appen – i stället för att som tidigare använda en termometer när man vaknar.

”Oura Ring utmärkte sig”

”När vi för ett par år sedan började utvärdera de wearables som finns på marknaden så utmärkte sig Oura Ring genom att vara extremt korrekt vad gäller temperaturdata. Vi är otroligt stolta över vår ytterligare certifiering i Europa, samt FDA:s godkännande för användning av en Oura Ring tillsammans med vår algoritm”, berättar Elina Berglund Scherwitzl, medgrundare och vd på Natural Cycles, i en skriftlig kommentar till Ny Teknik.

Partikelfysikern Elina Berglund Scherwitzl står bakom algoritmen som är kärnan i p-appen Natural Cycles. Foto: Nicklas Thegerström

Oura Ring har fått internationell uppmärksamhet för sin sensor-ring, och har hyllats av idrottare och techentreprenörer. Placeringen på fingret ökar pricksäkerheten i de mätningar som ringens sensorer gör, jämfört med exempelvis en smart klocka eller träningsarmband. I Ny Tekniks test av Oura Ring 2 beskrivs tekniken mer.

Men företaget fick kritik för att ringen inte var anpassad för kvinnor och att kroppstemperaturen förändras för dem under menscykeln. Med Oura Ring Gen 3 hösten 2021 introducerade bolaget nya sensorer som gav kapacitet att även förutspå den första dagen på en ny menscykel.

Oura-ringen, generation 3. Foto: Oura

Nu har Oura Ring alltså tagit det ett steg vidare att bli ett verktyg för hälsomätning även för dem som vill hålla koll på sin menstruation genom att integreras med Natural Cycles.

Läs mer: Här är Oura Ring Gen3 – ska förutspå menscykeln

”Temperatursensorerna i en Oura Ring genererar 1 440 datapunkter varje natt och har bevisats kunna mäta så små temperaturförändringar som 0,13 grader Celcius. Vår kliniska studie visar att de dagliga variationerna i temperaturmätningarna inte skiljer sig signifikant när Natural Cycles används med en basaltermometer jämfört med en Oura Ring”, berättar Elina Berglund Scherwitzl.

Appen använder även ringens hjärtfrekvensdata

Utöver temperaturtrender använder Natural Cycles-algoritmen även ringens hjärtfrekvensdata. Detta för att kunna ta i beräkning nätter då livsstilsfaktorer, exempelvis hög alkoholkonsumtion, får hjärtfrekvensen och därmed även temperaturen att öka – snarare än en ökning beroende på förändringar i menscykeln.

”Det har inte skett några förändringar när det kommer till hur vår algoritm detekterar ägglossning och bestämmer användarens fertilitetsstatus. Effektiviteten är därför densamma oavsett om du använder en Oura Ring eller en termometer”, skriver Elina Berglund Scherwitzl till Ny Teknik.

Natural Cycles har en miljon användare världen över. En av dessa är Elina Berglund Scherwitzl, som använde appen när hon och maken Raoul Scherwitzl, vd för Natural Cycles, skaffade sina två barn. Foto: Nicklas Thegerström

Hon grundade bolaget tillsammans med maken Raoul Scherwitz 2014. 2019 var Natural Cycles med på Ny Tekniks startuplista 33-listan, där tidningen samlar Sveriges bästa teknikstartups.

Enligt de egna studierna är Natural Cycles 93 procent effektivt vid typisk användning och 98 procent effektiv vid perfekt användning.

”Vi är, till skillnad från majoriteten av våra konkurrenter, en reglerad medicinteknisk produkt. Det innebär att vi regelbundet publicerar studier om vår produkts effektivitet, blir granskade varje år och följer noggranna processer för att skydda våra användares data. Att både jag och min man är forskare i grunden har också varit, och är fortfarande, en stor fördel”, berättar Elina Berglund Scherwitzl.

 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt