Powercells testbädd ska tillverka vätgas 

2021-12-30 15:27  
Richard Berkling, vd på Powercell. Bilden är ett montage. Foto: Pixabay/Powercell

Deras fastighet i Göteborg ska täckas med solceller, som ger el till en elektrolysör. "Vi vill bli oberoende av externa vätgasleveranser", säger Powercells vd Richard Berkling.

Bränslecellstillverkaren Powercells industriella testbädd förväntas stå klar under det andra halvåret 2022. Taket och eventuellt även fasaden på Powercells fastighet i Göteborg ska täckas med solpaneler. Dessa ska leverera el till en elektrolysör, som tillverkar vätgas genom att spjälka vatten. 

Tanken är att den gröna vätgasen ska göra företaget oberoende av externa leveranser. Powercell kommer primärt att använda vätgasen i sitt laboratorium. Där utvecklas och testas bränsleceller löpande – och man testkör även färdiga bränslecellsstackar och bränslecellssystem innan leverans. 

Decentraliserad reservkraft

Men systemet kan även användas för decentraliserad energiproduktion av reservkraft. Bolagets vd tror att elektrolysörkapaciteten kommer att ligga någonstans mellan 200- och 400 kW, men exakt hur mycket systemet i slutänden levererar är svårt att veta innan bygglovet är avklarat.   

– Vi planerar att sätta en bränslecell på någonstans mellan 500 kW och 1 MW, för att generera el för fastigheten men också som backupenergi, för laddning av elbilar och liknande, säger vd:n Richard Berkling till Ny Teknik.   

Richard Berkling, vd på Powercell. Foto: Powercell

Han är övertygad om att investeringen kommer att ge ett lägre slutpris på vätgasen. En viktig aspekt är dock rollen som industriell testbädd för affärsutveckling. 

– Det är väldigt vanligt vid teknikskiften att alla sitter och väntar på att någonting ska bli lite bättre, lite billigare och med mer prestanda. Men i dag finns det teknik både på elektrolysör- och bränslecellssidan som är tillräckligt industrialiserad och bra, med en tillräckligt god energikapacitet. Vi vill visa att det här finns nu och det går att producera grön vätgas i industriell skala på ett ekonomiskt försvarbart sätt, säger han.

Vill demonstrera tekniken

Bolagets kunder saknar till viss del kompetens på området, men Powercell ska visa att tekniken har en bra prestanda och mognadsgrad. Enligt Richard Berkling finns det hos många en rädsla för att röra sig bort från förbränningsmotorer, en teknik som de känner till – men med sin referensanläggning kan Powercell demonstrera att den operativa processen är ganska intakt. Och om verksamheter ska göra en omställning för att klara av de framtida målen så börjar tiden bli knapp.  

– Om man räknar baklänges, med de åtaganden som branscher och kunder gör till 2030, så betyder det att du måste genomföra en hel del omställningar med start 2025. Och då måste man börja använda tekniken någonstans runt 2023 – så det börjar bli lite trångt mot utgångarna. Verksamheter måste ställa om, och detta är vårt sätt att visa att det här finns och är möjligt att göra, säger Richard Berkling.  

John Edgren

Mer om: Powercell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt