Potatis kan göra engångsbestick miljövänligare

2018-09-05 08:52  

En plastgaffel används kanske bara en kvart, men kan ta hundratals år för naturen att bryta ned. En svensk uppfinning baserad på potatis skulle kunna bli ett miljövänligare alternativ.

Det låter onekligen väldigt enkelt. Men engångsbesticken som Pontus Törnqvist har tagit fram består bara av potatisstärkelse och vatten. Inget annat.

– Som tur är så är det just så enkelt, säger han till Ny Teknik.

Det hela började som ett examensarbete i industridesign vid Lunds universitet. Pontus Törnqvist ville hitta en miljövänlig ersättare till de engångsprodukter i plast som används så omfattande inom snabbmatsindustrin.

Läs mer: Två partier vill förbjuda plastpåsar

– Jag ville ta fram något mer cirkulärt, något som kan brytas ner av naturen och började först experimentera med tång. Jag provade tången med olika bindemedel, sådant jag kunde hitta i mitt skafferi, men det mesta blev bara som kakor.

Gjorde upptäckten av misstag

Efter att av misstag ha spillt lite av det bindemedel som bestod av potatisstärkelse och vatten på ett bord upptäckte Pontus Törnqvist något intressant. Blandningen hade efter en stund börjat likna en plastfilm. Detta blev utgångspunkten för det som har utmynnat i Potato Plastic, som Pontus Törnqvist nyligen prisats för i den svenska upplagan av James Dyson Award, en designtävling för studenter med fokus på att lösa problem.

Enkelt går tillverkningen ut på att blanda råvarorna, ”i exakt rätt mängd”, koka ihop blandningen till en tjock massa och hälla denna i en form. Därefter gäller det att få ut vätskan. Pontus Törnqvist har bara haft sitt eget studentkök att tillgå, och har därför stekt materialet på låg värme för att få ut fukten.

När materialet har torkat är det ofta lite skrynkligt, men det går att ånga upp det för att forma om det. Sedan används vanliga verktyg för att få det till rätt form. Att tillverka ett bestick på detta sätt tar Pontus Törnqvist en dryg vecka.

– Det får en väldigt plastliknande konsistens när det är torrt, men börjar gå sönder när det ligger länge i vatten och löses upp snabbare i varmt vatten, berättar han.

Medverkar i internationell tävling

Det gör att besticken inte lämpar sig så väl för att äta en varm soppa. Fördelen är att det bara ska ta drygt två månader för naturen att bryta ned denna potatisbaserade variant, vilket är betydligt fortare än de konventionella plastvarianterna.

Senare i höst ska Pontus Törnqvist delta i den internationella upplagan av James Dyson Award, mot 26 andra bidrag.

– Nu vill jag fortsätta arbeta med det här och försöka få ut en produkt. Kanske kan materialet fungera även för andra saker. Blandningen skulle också kunna anpassas efter vilka råvaror som finns tillgängliga. I ett land som inte har en lika stor potatisproduktion som vi har i Sverige skulle man kunna använda ris- eller majsstärkelse, till exempel. Men det är inget jag har testat ännu.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt