Polska forskare skjuter bort smogen med stötvågor

2022-01-21 11:16  
Smog i Kraków den 14 januari förra året (2020). Luftkvalitetsindex för pm2.5-partiklar låg då på över 150. Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock/TT

Med hjälp av en stötvågsgenerator testar polska forskare att skjuta upp skadliga partiklar flera hundra meter upp i luften, i ett försök att låta invånare andas in bättre luft.

Polen är ett av Europas mest förorenade länder, bland annat på grund av ett tungt kolkraftsberoende. Under den värsta tiden på året uppgår nivåerna av skadliga luftpartiklar i delar av landet långt över EU-normerna.

Forskare vid det tekniska universitetet Akademia Górniczo-Hutnicza i Kraków har utvecklat en metod som åtminstone stundvis kan minska koncentrationen av farliga pm2.5 och pm10-partiklar, berättar nyhetsbyrån AFP.

Det beskrivs som en konformad ”kanon”, som är installerad på en container. Kanonen använder ljudvågor för att trycka farliga partiklar flera hundra meter upp i luften. 

– Vi använder oss av en vertikal stötvåg som skapas genom förbränning av acetylen och luft. Vågen skjuter den förorenade luften högre upp, säger en av forskarna Dominik Grybos till AFP.

Läs mer: Stängning av de smutsigaste kraftverken kan rädda miljontals liv

Låter som fyrverkerier

När kanonen används avger den ett högt ljud var sjätte sekund. Invånare i den lilla staden Kalwaria Zebrzydowska i södra Polen, där tekniken nu testas, jämför det med ljudet från fyrverkerier.

Forskarnas försök visar att kanonen på 30–60 minuter kan minska luftföroreningarna med mellan 15 och 30 procent inom en omkrets på två till tre kilometer. Effekten ska hålla i sig i upp till tre timmar.

Tekniken beräknas kosta någonstans mellan drygt 2 300 och 3 400 kronor i timmen.

Enligt den regionala dagstidningen Gazeta Krakowska har forskningsprojektet pågått sedan 2019. Gruppen gör sedan en tid tillbaka liknande försök i kommunen Skawina, som också ligger i södra Polen. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt