När EU-länderna 2019 bestämde sig för att gemensamt sikta på nollutsläpp av växthusgaser 2050 var Polen ensamt om att ställa sig utanför. Kol har länge varit en viktig energikälla i Polen, och står än i dag bakom drygt 70 procent av elproduktionen.
Det polska klimatdepartementet menar att beslutet att förlänga tillståndet för kolgruvan i Turów till 2044 handlar om allmänintresse, berättar Euractiv. Kolgruvan förser ett närliggande kraftverk med lignit, det vill säga brunkol, och kraftverket står i sin tur för omkring 5 procent av Polens elproduktion.
Kritikerna, däribland Greenpeace, sätter nu hoppet till ett besked från EU-domstolen som väntas i början av maj. Det kan omgående sätta stopp för verksamheten i kolgruvan.
Bakgrunden är en stämning från Tjeckien, som kolgruvan gränsar mot. Grannlandet menar att Polen har brutit mot lagen när de genom ett tidigare beslut gav verksamheten grönt ljus fram till 2026.
Läs fler artiklar om energiläget i Polen och hur det påverkar Sverige:
Energiplanen: Så ska kolet bort från Polen
Polens kolberoende har länge varit ett faktum. Men ett skifte är på gång. Landets klimatminister ser kärnkraft som en förutsättning för omställningen. Hur realistiskt är det?
Läs artikeln om Polens energiomställning här.
Så påverkas svenska elsystemet av Polens energiomställning
Polen siktar på att fasa ut kolet till förmån för kärnkraft och havsbaserad vindkraft. Hur stora utmaningar det medför i det svenska elsystemet beror på teknikutvecklingen inom energilagring och flexibilitet, enligt Svenska kraftnät.
Saule Technologies printar solceller i koltunga Polen
Intresset för solceller har ökat snabbt i Polen. Ett av bolagen som vädrar morgonluft är Saule Technologies, som utvecklar perovskitsolceller.
Läs mer om polska Sule Technologies teknik här.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.