Polsk kolgruva får förlängt tillstånd – möter protester 

2021-04-30 14:50  
Kraftverket Turów ligger intill Turóws kolgruva nära staden Bogatynia i Polen. Foto: AP Photo/Petr David Josek

Ett nytt beslut från polska klimatdepartementet öppnar för att kolgruvan i Turów kan drivas ända fram till 2044. Nu väntar kritikerna på ett avgörande från EU, som omgående kan sätta stopp för planerna. 

När EU-länderna 2019 bestämde sig för att gemensamt sikta på nollutsläpp av växthusgaser 2050 var Polen ensamt om att ställa sig utanför. Kol har länge varit en viktig energikälla i Polen, och står än i dag bakom drygt 70 procent av elproduktionen. 

Det polska klimatdepartementet menar att beslutet att förlänga tillståndet för kolgruvan i Turów till 2044 handlar om allmänintresse, berättar Euractiv. Kolgruvan förser ett närliggande kraftverk med lignit, det vill säga brunkol, och kraftverket står i sin tur för omkring 5 procent av Polens elproduktion.  

Kritikerna, däribland Greenpeace, sätter nu hoppet till ett besked från EU-domstolen som väntas i början av maj. Det kan omgående sätta stopp för verksamheten i kolgruvan. 

Bakgrunden är en stämning från Tjeckien, som kolgruvan gränsar mot. Grannlandet menar att Polen har brutit mot lagen när de genom ett tidigare beslut gav verksamheten grönt ljus fram till 2026.

 

Läs fler artiklar om energiläget i Polen och hur det påverkar Sverige:

 

Filip Johnsson. Foto: Jan-Olof Yxell/Chalmers

Energiplanen: Så ska kolet bort från Polen 

Polens kolberoende har länge varit ett faktum. Men ett skifte är på gång. Landets klimatminister ser kärnkraft som en förutsättning för omställningen. Hur realistiskt är det?

Läs artikeln om Polens energiomställning här.

 

Omriktarstationen i Polen omvandlar likström till växelström och tvärtom. Foto: ABB

Så påverkas svenska elsystemet av Polens energiomställning 

Polen siktar på att fasa ut kolet till förmån för kärnkraft och havsbaserad vindkraft. Hur stora utmaningar det medför i det svenska elsystemet beror på teknikutvecklingen inom energilagring och flexibilitet, enligt Svenska kraftnät.

Läs artikeln här.

 

Olga Malinkiewicz, vd och medgrundare av det polska solcellsbolaget Saule Technologies. Foto: Saule Technologies

Saule Technologies printar solceller i koltunga Polen 

Intresset för solceller har ökat snabbt i Polen. Ett av bolagen som vädrar morgonluft är Saule Technologies, som utvecklar perovskitsolceller.

Läs mer om polska Sule Technologies teknik här.

Ania Obminska

Mer om: Kolkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt