Polen satsar på uppstickaren Last Energy – en ny leverantör av mini-reaktorer

2022-08-03 06:00  
Så här är det tänkt att Last Energys reaktorkoncept ska se ut. Foto: Last Energy

Amerikanska Last Energy tar upp kampen med Nuscale om marknaden för småskalig kärnkraft. Avtal om tio små kärnreaktorer i Polen har tecknats.

Polen har ännu ingen kärnkraft och är starkt beroende av kol för sin energiförsörjning. Men på senare tid har landet börjat satsa på SMR, små och modulära kärnreaktorer.

Den polska koppar- och silverproducenten KGHM Polska Miedź har till exempel tecknat avtal med amerikanska Nuscale och polska Synthos Green Energy har inlett ett samarbete med GE Hitachi Energy.

Nu har den polska regionen Legnica Special Economic Zone (LSEZ) och bolaget DB Energy ingått i en avsiktsförklaring med den amerikanska SMR-utvecklaren Last Energy. Avtalet handlar om att bygga en anläggning med tio mini-reaktorer och en sammanlagd elektrisk effekt om 200 MW. Elköp under minst 24 år ingår också i uppgörelsen.

Ska kartlägga möjliga platser

Legnica Special Economic Zone ligger i sydvästra Polen och hyser mer än 75 företag och 16 000 arbetstillfällen.

– Den nya lösningen kan erbjuda en säker, stabil och utsläppsfri energikälla för fabriker som finns i zonen. Vi tar ännu ett steg inte bara mot grön energi utan också mot att stärka energisäkerheten, säger LSEZ-chefen Przemysław Bożek i ett pressmeddelande.

Polen blir ett av de första länderna där Last Energy planerar att etablera sin SMR-teknik. Tidigare har planer på ett pilotprojekt i Rumänien också rapporterats. Nu ska företagen börja kartlägga möjliga platser i Legnica-zonen.

Last Energys SMR-koncept baseras på en luftkyld tryckvattenreaktor med en installerad effekt om antingen 20 MW elektrisk effekt eller 60 MW värmeeffekt. Som bränsle ska urandioxid, anrikat till under 5 procent, användas.

Nuscale ligger före – har fått tillstånd

Olika typer av SMR-koncept utvecklas på flera håll i världen. Med en modulär design är tanken att delarna ska serietillverkas i fabrik och sedan transporteras till rätt plats, där de monteras och kombineras till önskad storlek. Last Energy uppger att företagets reaktor ska kunna monteras inom två år efter det slutliga investeringsbeslutet.

Så här är Nuscales anläggning i Idaho tänkt att se ut Foto: Nuscale

Det amerikanska SMR-bolaget Nuscale har dock kommit längre än Last Energy. I slutet av juli meddelade den amerikanska strålsäkerhetsmyndigheten Nuclear Regulatory Commission att Nuscale får slutligt tillstånd för sitt 50 MW-koncept i USA. Det är den första SMR:en som blir fullt godkänd av myndigheten.

Framöver kommer strålsäkerhetsmyndigheten även att granska de platser där reaktorn byggs, skriver Ars Technica. Just nu planeras Nuscale att uppföras på ett ställe, i Idaho.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt