Playstation 5 i julklapp? Räkna inte med det 

2022-10-22 08:20  
Playstation 5. Foto: Sony

Två år efter lanseringen av Playstation 5 är det fortfarande svårt att lägga vantarna på ett exemplar. ”Det finns en risk att det kan bli lite brist på PS5-konsoler dessvärre”, säger Sayna Oveisikian, kommunikationschef på Elgiganten.

Enligt Sony hade företaget fram till juni 2022 skeppat nästan 22 miljoner PS5-konsoler globalt. Det har inte på långa vägar motsvarat efterfrågan.

Lanseringen av Playstation 5 kom mitt under pandemin och Sony har som många andra elektronikföretag brottats med en brist på komponenter. Microsoft plågades av samma problem, men har nu fått fart på tillverkningen av företagets senaste konsoler, Xbox Series X och S. 

– Utifrån den informationen vi har så kommer den låga tillgängligheten på Playstation 5 fortsätta. Vi kommer att få sporadiska leveranser under resten av året, i ungefär samma takt som vi har haft under hela 2022. För Xbox Series X ser trenden bättre ut, där vi nu faktiskt har relativt stabila lager för första gången på väldigt länge, säger Mikael Karlsson, marknadschef på Webhallen.

Fler konsoler levereras 2023

Det finns tecken på att det kan bli bättre nästa år. Enligt uppgifter till sajten Insider Gaming räknar Sony med att kunna skeppa 30 miljoner PS5-konsoler räkenskapsåret 2023 (mars 2023-mars 2024).

Läs mer: Test: Nintendo Switch OLED Model – ”Allt ser fantastiskt ut”

Sajten har även rapporterat att Sony har en uppdaterad Playstation 5 på gång, med löstagbar läsare för fysisk media som blurayskivor. För tillfället säljs PS5 med eller utan diskenhet. Den uppdaterade konsolen kommer att sakna inbyggd läsare. 

En extern diskenhet kommer att säljas som tillval och ska kunna anslutas via usb-c. Enligt Insider Gaming ska den löstagbara läsaren kunna fästas på konsolen och på så sätt ge sken av att läsare och konsol hör ihop i ett stycke. Det är oklart om dagens PS5-konsoler utan diskenhet kommer att vara kompatibla. 

Sony har även ett nytt virtual reality-headset på gång till Playstation 5, som får premiär under 2023. Förhandsrapporterna gör gällande att det verkar vara något alldeles extra

Peter Ottsjö

Mer om: Sony Playstation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt