Plastförbudet i EU ger skogsjätten Stora Enso ett guldläge

2022-03-08 06:00  

Det nya EU-direktivet om engångsplast ökar behovet av andra material. Stora Enso mer än fördubblar sin europeiska produktionskapacitet för produkter i ”formed fiber”.

EU:s direktiv om engångsplast trädde i kraft i fjol somras. I korthet innebär det att vissa produkter, som tallrikar och bestick i engångsplast och matförpackningar i expanderad polystyren, förbjuds helt. Andra produkter, exempelvis pet-flaskor, ska beläggas med krav på minskad konsumtion eller på ökad materialåtervinning.

– Till följd av direktivet har vi sett ytterligare intresse för att ersätta plast bland våra kunder. Regleringen ser ut att ha fått den eftersträvade effekten, kommenterar Andreas Malmquist ansvarig för Stora Ensos produktportfölj inom formpressad fiber, kallat ”formed fiber”.

Stora Enso investerar nu omkring 80 miljoner kronor i att öka sin produktionskapacitet av formpressad fiber i Europa. Tillverkningen, som inleddes vid småländska Hylte bruk 2020, ska mer än fördubblas i kapacitet från 50 miljoner till cirka 115 miljoner enheter.

Fördelarna med termopressmetod

Det handlar om engångsförpackningar som formpressas i träfiberbaserad råvara.

– Vi använder en termopressmetod med upphettad 3d-form, vilket ger större designfrihet och högre styrka än kartong, wellpapp och liknande. Man kan dessutom blanda i olika ämnen för att laborera med ytfinishen eller åstadkomma egenskaper du inte riktigt kan uppnå med konventionella pappersprodukter, säger Andreas Malmquist, ansvarig för Stora Ensos produktportfölj inom formed fiber.

Stora Ensos anläggning i Hyltebruk mer än fördubblar sin produktionskapacitet för formpressad fiber. Foto: Stora Enso

Verksamheten startade först i Kina, där Stora Enso-anläggningar började ersätta plast med formpressad fiber i förpackningsmaterial för konsumentelektronik.

– Sedan såg vi att det i Europa finns ett massivt intresse för att ersätta plast med cirkulära miljövänliga material, så vi beslöt att satsa på det även här, säger Andreas Malmquist.

Ännu dyrare än plasttillverkning

De vanligaste applikationerna är engångsartiklar för livsmedel: förpackningar, skålar, brickor, lock och liknande.

– Formed fiber växer även starkt inom skydds- och transportmaterial för industriprodukter, och vi utvecklar just nu produkter för en rad ytterligare användningsområden. Vi ser ett väldigt brett intresse, där det tidigare var mer nischat, säger Andreas Malmquist.

Han medger att produktionstekniken för formpressad fiber i dagsläget är dyrare än de traditionella tillverkningsmetoderna för produkter i engångsplast.

– Det är egentligen inte så konstigt, eftersom plasttillverkningen har årtionden av effektiviseringar bakom sig. Vi är övertygade om att formed fiber kan göra samma resa, och ser stor potential att minska produktionskostnaderna, säger Andreas Malmquist.

Började med formpressad fiber 2020

2020 började Stora Enso tillverka engångsartiklar i formpressad fiber vid Hylte bruk. Dessa är återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara, och uppges dessutom ha upp till 75 procent lägre koldioxidavtryck än förpackningsmaterial av plast eller bagasse (restprodukt från pressning av rörsocker). Fiberprodukterna marknadsförs i nuläget främst på Sverige och Europa.

Nu ökar bolaget produktionskapaciteten för formed fiber vid Hylte bruk till omkring 115 miljoner enheter på årsbasis. Stora Enso uppger att detta gör dem till en av Europas ledande leverantörer av formpressad fiber.

EU-kommissionen uppskattar att över hälften av det marina skräpet i EU består av engångsartiklar i plast, räknat i antal föremål.

 

 

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt