Planetkrock bakom atmosfär i omloppsbana kring stjärnan

2021-10-27 13:49  
HD 172555 ligger bara 95 ljusår från jorden, och stjärnan är cirka 23 miljoner år. Foto: Mark A. Garlick

För första gången har en stjärna med en lös atmosfär i omloppsbanan hittats nära jorden. Forskare tror att atmosfären slets bort vid en våldsam krock mellan två planeter.

En teori kring vår egen måne är att den skapades till följd av en kollision mellan jorden och vad som tros vara en planet av Mars storlek, för omkring 4,5 miljarder år sedan.

Den hypotetiska himlakroppen har fått namnet Theia, och när den slogs samman med vår planet formades månen av jordens bortslitna mantel.

Denna typ av kollisioner där mindre himlakroppar över tid formar planeter förmodas vara vanliga i unga stjärnsystem – men vetenskapen har ändå inte kunnat  se tydliga spår av fenomenet.

Nu har dock astronomer vid MIT, Cambridge University och University of Ireland Galway gjort observationer som verkar bekräfta en mycket kraftfull krock. Det rapporterar MIT

Stjärnsystemet HD 172555 ligger bara 95 ljusår från jorden, och är med en ålder på cirka 23 miljoner fortfarande i sin ungdom.

Läs mer: Astronomerna om ovanliga radiovågorna: ”Vi har aldrig sett något liknande”

I data från de 66 radioteleskop som ingår i the Atacama Large Millimeter Array i Chile (ALMA) letade astronomerna efter kolmonoxid – och för första gången har man nu lyckats hitta ett moln av gas och stoft som tros vara en tidigare atmosfär som slitits loss vid en kollision.

Om molnet hade varit en rest efter en nybildad stjärna skulle kolmonoxiden snabbt ha brutits ned av stjärnans protoner. Detta trots att molnet rör sig på ett tio gånger så stort avstånd från sin stjärna som sträckan mellan jorden och solen.

Andra faktorer som talar för att en massiv krock har skett är att kornen i stoftet har en mycket mindre storlek än vad man brukar se kring stjärnor – och att det innehåller oväntat höga halter av ovanliga mineraler.

Forskarnas slutsats är därför att det kan ha varit två protoplaneter av jordens storlek som kolliderade för minst 200 000 år sedan. Detta ska ha skett med en hastighet på mer än 35 000 km/h.

John Edgren

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt