Pentagon: Kinesiska drönare är ett hot mot landets säkerhet

2021-07-26 11:30  
Redan 2017 stoppade den amerikanska armén all användning av drönare från DJI. Foto: Imaginechina/TT

Striden fortsätter om de kinesiska drönare som bland annat den svenska polisen använder. Maskiner från tillverkaren DJI har tidigare pekats ut som säkra av Pentagon, men nu svänger det amerikanska försvarsdepartementet.

I juni spreds rapporter i medier världen över om att Pentagon undersökt drönare från DJI och kommit fram till att de inte innehåller någon skadlig kod. Detta trots att drönarna förbjudits från användning i armén redan 2017, och att DJI senare hamnat på USA:s handelsministeriums svarta lista, tillsammans med bland andra Huawei.

Men nu kommer nya besked från den femhörniga byggnaden i Washington. ”Rapporten var felaktig, och dess otillåtna offentliggörande granskas nu av departementet”, låter det i ett uttalande.

Läs mer: Polisen om sina drönare: "Kommer aldrig vara teknikledande"

DJI hävdar att drönarna är säkra

Pentagon upprepar att förbudet har att göra med cybersäkerhet, och att ”försvarsdepartementets position är att system som producerats av DJI är ett potentiellt hot mot landets säkerhet”.

DJI har dock hela tiden hävdat att deras drönare är säkra, och menar i ett uttalande till Reuters att det inte är en produkts ursprungsland som avgör om den är säker eller inte.

Läs mer: Sökes: Hundratusentals drönarpiloter

”Skulle kunna vara en risk”

Den svenska polisen och räddningstjänsten flyger nästan uteslutande med DJI-drönare. 

– Vi har vidtagit vissa åtgärder som gör att användningen av drönare inte träffar insidan av polisens it-system. Vi är inte innanför skalskyddet. Inte för att det är en risk, utan för att det skulle kunna vara en risk, har polisens drönaransvarige Rickard Henningsson tidigare sagt till Ny Teknik.

Läs mer om hur polisen resonerar om säkerheten i Ny Tekniks artikel här.

Henning Eklund

Mer om: Drönare Pentagon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt