Patentkungen jagar mobiltillverkare med superantenn

2022-03-10 12:39  

Med 2 000 patent i bagaget letar telekomveteranen Bengt Lindoff kunder till Beammwaves antennteknik. Nu börsnoteras bolaget.

Det började som ett hobbyprojekt när Bengt Lindoffs kollegor Per-Olof Brandt och Markus Törmänen grundade bolaget 2016, men sedan dess har Beammwave blivit ett företag att räkna med – på riktigt.

Bolaget utvecklar ett radiochip med integrerad antenn och algoritmer för digital beamforming. Chipet och algoritmerna är anpassad för 5g på millimetervågsbandet, och Ny Teknik har tidigare berättat uförligt om tekniken.

Läs mer: Beammwave tror sig ha löst 5g-nätets antennproblem

För två år sedan tog bolaget in 6,5 miljoner kronor från affärsänglar, Almi samt holdingbolaget vid Lunds universitet. I somras fyllde man på med ytterligare 35 miljoner kronor från bland andra riskkapitalisten Jane Walerud och biometriprofilen Jörgen Lantto.

Framöver behövs ännu mer pengar och de ska framförallt tas in via börsen. Förra veckan genomförde bolaget sin listningsemission vilket ger närmare 60 miljoner kronor i kassan, och på fredagen väntar själva börsnoteringen på Nasdaq First North Growth Market.

”Stjärnuppfinnare” – har 2 000 patent

Bengt Lindoff har varit länge i branschen. Efter nästan 20 år på Ericsson, där han arbetade med modemutvecklingen, gjorde han ett snabbt inspel hos Fingerprint Cards. Sedan blev det tre år som konsult på Huawei där han ansvarade för 5g-standardiseringen på mobilsidan i Europa, innan han 2020 blev ansvarig för systemarkitekturen i Beammwave.

Bengt Lindoff, systemarkitekt på Beammwave. Foto: Anders Frick

Bengt Lindoff kallas för stjärnuppfinnare i en rapport (pdf) från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, och listas som den mest produktiva uppfinnaren i Sverige under perioden 1978-2009. Han var Ericssons flitigaste innovatör och har i dagsläget ungefär 2 000 patent över hela världen.

Han har exempelvis tagit fram lösningar som gör att man inte behöver använda så mycket kisel i sina ASIC-kretsar, samt teknik för att kommunicera över 3g, 4g och 5g vilket Ericsson tjänar stora pengar på. Det finns även andra patent som är av mer intellektuell karaktär men som inte nödvändigtvis drar in så mycket pengar utan mer skyddar Ericsson, exempelvis algoritmer som sparar ström i mobiltelefoner.

Också på Beammwave är han noga med att ta patent.

– Vi har en disruptiv teknik inom millimetervågsteknik och det handlar om allt från radiochip till antenn och algoritmer som vi är noga med att patentera. Telekombranschen är patentintensiv. Det handlar både om att bygga upp en patentportfölj för att kunna licensiera ut tekniken men också för att kunna skydda den, säger Bengt Lindoff till Ny Teknik.

Lindoff: Inte säkert telekomjättarna går att fånga

I början av mars var han på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona för att försöka sälja in Beammwaves lösningar – något som han beskriver som ”en intressant utmaning med massor av möten och ömma fötter”.

– Vi kommer med en grej som är lite annorlunda och som kanske inte direkt passar in i de stora telekombolagens planer. Samtidigt märker vi av ett stort intresse eftersom alla ”vet” att digital beamforming är framtiden. Men det är lätt för många att fastna i gamla tankar om hur saker ”ska” vara, säger han.

Potentialen är stor, men risken likaså. År 2028 väntas antalet antennelement på millimeterbandet vara 20-25 miljarder vilket också är den potentiella marknaden för Beammwaves radiochip.

Trots erfarenheterna från telekombranschen är han inte säker på att Beammwave kommer att lyckas sälja sin teknik till branschens bjässar.

– Vi satsar brett, och de stora spelarna kommer säkert att vara svårflörtade samtidigt som vi inte ser att de kommer att ha något alternativ i slutändan än att använda digital beamforming. Det finns också massor av innovativa bolag som letar efter konkurrensfördelar inom detta område av 5g, och de kan bli våra kunder. Ett annat sätt är att bli del av en global standard, säger Bengt Lindoff.

Beammwave har utvecklat ett första radiochip där det rent konkret går att mäta prestanda och strömförbrukning. Nästa steg är att ta fram en demonstrator där alla algoritmer kan utvecklas och utvärderas.

Pengarna som bolaget får in via börsnoteringen ska delvis gå till nyrekrytering och bolaget räknar med att dagens 15-tal anställda inom kort är en siffra som kommer att fördubblas.

Tre tips från Bengt Lindoff: Så lyckas du med en startup i telekomindustrin

1. Säkerställ att du har personer med kompetens inom både teknik och affärer.

2. Fokusera på det som du är bäst på. Det är så lätt att sväva iväg.

3. Bygg en fysisk demonstrator som visar att din teknik eller dina algoritmer är så bra som du säger.

Anders Frick

Mer om: Telekom 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt