Organiskt skräddarsytt material ska ge supersnabb elektronik

2020-07-20 10:50  
Professor Larry Lu med forskningsledaren Ankur Sharma vid Australian University. Båda har jobbat med det nya skräddarsydda materialet. Foto: Jack Fox, ANU

Det är organiskt, böjligt och endast en atom tjockt. Nu hoppas forskare att det nya materialet kan öppna för supersnabba datorer och mobiltelefoner.  

Vid the Australian University säger man sig nu ha kommit ett steg närmare ett organiskt material av kol och väte som kan användas i mobiltelefoner och andra enheter.

Enligt forskarna ska det öppna för nästa generations mikrochip som kan använda ljus eller protoner i stället för elektricitet, och därmed blir mycket snabbare än dagens chip och processorer.

Redan 2018 tog teamet fram ett material som kombinerade organiska och icke-organiska delar, men genom förbättringar har de kunnat utesluta det senare. Det nya materialet kan göras tunt, är böjligt och har enligt forskarna intressanta egenskaper som man aldrig tidigare har sett.

”Materialet är bara en atom tjockt, hundra gånger tunnare än en människas hårstrå, vilket gör det flexibelt nog för att böjas till vilken form som helst. Det här kommer medföra att det appliceras inom böjlig elektronik”, säger professor Larry Lu på universitetets hemsida.

Genom att kunna stapla molekylerna exakt har forskarna lyckats odla fram ett material för en organisk halvledare. En styrka är att framtida produkter kommer att vara biologiskt nedbrytbara, eller i alla fall mycket enkla att återvinna – detta eftersom det organiska materialet bara utgörs av kol och väte. Teamets arbete har publicerats i Nature: Light Science & Applications.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt