”Omöjligt för Samsung att lösa Galaxy Fold-problemen på kort sikt”

2019-05-02 06:00  

Problemen med vikbara mobilskärmar som går sönder kan innebära en pr-katastrof för Samsung. Och för att lösa kruxet måste teknikjätten kanske tänka om helt, säger Chalmersprofessorn Ergan Wang.

Sydkoreanska Samsung, världens största mobiltillverkare globalt sett, står inför en enorm utmaning. I februari lanserades Galaxy Fold, som är företagets första vikbara smarta mobiltelefon. Galaxy Fold är frukten av ett kostsamt och mångårigt utvecklingsarbete, där Samsung har haft som mål att bevisa att det är världens mest innovativa mobiltillverkare. Att ärkerivalen Huawei några veckor senare också lanserade en vikbar telefon, Mate X, höjde insatserna ytterligare.

Galaxy Fold har genomgått åtskilliga hårdtester i Samsungs laboratorium. Bland annat för att säkerställa att skärmen är tålig nog att kunna vikas ihop 200 000 gånger, vilket testades av fabriksrobotar. Men i händerna på teknikrecensenterna – riktiga människor, det vill säga – överlevde telefonen inte ens en vecka.

Galaxy Fold var ursprungligen planerad att släppas på marknaden i början av maj. I mitten av april började därför Samsung att skicka ut recensionsexemplar av telefonen till tech-journalister, bland annat i USA. Kort därefter började mardrömmen för Samsung. Flera av testexemplaren som hade delats ut gick nämligen sönder efter bara några dagar.

Detta efter teknikreportrar bland annat lyckats dra av ett viktigt polymerlager högst upp på de vikbara mobilernas skärmar, i tron att det var en typ av skärmskydd som tillverkarna ibland sätter på sina recensionsenheter. I andra fall verkar damm eller något liknande ha kommit in i en glipa mellan det skyddande polymerlagret och resten av skyddet. Detta ledde sedan till att skärmarna slutade att fungera delvis eller helt.

Läs mer: Analytiker: ”Det här är inget som riskerar Samsungs existens”

Föga förvånande fick dessa skärmincidenter snabbt ett enormt genomslag i internationell media. Det ledde till en drastisk åtgärd från Samsungs sida. I ett försök att undvika en pr-katastrof valde mobiltillverkaren att flytta fram marknadssläppet av Galaxy Fold på obestämd tid. Nu pågår ett febrilt arbete bakom kulisserna hos Samsung för att hitta en lösning på problemen.

Har sannolikt skapat problem för Samsung

En som har följt utvecklingen av vikbara mobilskärmar noggrant är Ergang Wang, biträdande professor i kemi och kemiteknik på Chalmers avdelning för tillämpad kemi.

Ur ett tekniskt perspektiv är det inte särskilt svårt att konstruera en vikbar skärm. Den stora utmaningen handlar i stället om att kunna tillverka en mobil som är tunn nog, med alla komponenter, som batteriet, utspridda på insidan på ett sätt som gör att telefonen sedan kan vikas, säger han till Ny Teknik.

En annan tuff nöt att knäcka, ur ett konstruktionsperspektiv, är att hitta en optimal lösning för hur mobilskärmen ska vikas. Samsung Galaxy Fold viks ihop inåt, lite som när man slår ihop en bok. Denna lösning har sannolikt skapat stora problem för Samsung, menar Ergang Wang.

– Det är tekniskt sett mycket svårare att tillverka en smart mobil som viks inåt, som Galaxy Fold. Den största utmaningen består i att du måste göra substraten i skärmen mycket mer flexibla på grund av den mindre krökningsradien. En konstruktion som bygger på en utgående vikning, som Huawei använder, är betydligt mer slitstark, och således mer optimal rent designmässigt, säger Chalmersprofessorn.

Varför har Samsung valt en inåtgående vikkonstruktion, tror du?

– Det är svårt att säga. Det är möjligt att de tänker att den typ av design gör det lättare att skydda skärmen.

Både Samsung Galaxy Fold och Huawei Mate X är profilerade prestigelanseringen – och kostar därefter. Men trots prislappar på mellan 22 000 och 24 000 kronor bör denna första generation av vikbara telefoner ändå ses som en slags påkostade prototyper, tycker Ergang Wang.

– Jag skulle inte utesluta att Samsung eller Huawei kan komma att göra dramatiska förändringar i designen av den här typen av mobiler för att öka avkastningen per enhet.

 

Tror du att det är möjligt för Samsung att åtgärda dessa problem på kort sikt?

– Nej. Det kommer inte vara enkelt, kanske till och med omöjligt för Samsung att göra det. I slutänden kanske de byter spår helt, och börjar använda en utgående vikningskonstruktion istället.

Skärmincidenter till trots representerar ändå Galaxy Fold och Mate X viktiga tekniska genombrott för Samsung och Huawei. Dels när det gäller att hitta innovativa lösningar för att konstruera vikbara skärmar, dels när det gäller möjligheterna att serieproducera den typen av skärmpaneler.

– Lanseringarna av Galaxy Fold och Mate X visar att Samsung och Huawei är kapabla att tillverka vikbara mobiler. Men lösningen med en ingående vikning är betydligt mer utmanande. För att kunna hitta en mer stryktålig lösning måste man gå framåt försiktig. Annars finns den en risk att det här kan påverka telefontillverkarna negativt.

Det talas mycket om höga priset på dagens vikbara mobiler. När tror du att tillverkarna kan pressa ner konsumentpriserna?

– Det är svårt att säga. Kanske inom ett år, möjligen något längre än så. Men på sikt tror jag att vikbara telefoner kommer få ett stort genomslag på marknaden. När det kan ske går inte att säga i nuläget, men konsumentpriserna måste sänkas först, säger Ergang Wang.

Fakta: Här är Galaxy Fold

Den 20 februari lanserade Samsung sin första vikbara telefon, Galaxy Fold. Mobilen har tre skärmar: en mindre på 4,6 tum i hopvikt läge, och en större på 7,3 tum som aktiveras när telfonen öppnas.

Mått: 160, 9 x 62,9 x 15,5 millimeter ihopvikt, 160,9 x 117,9 x 6,9 millimeter uppvikt.

Vikt: 263 gram.

Operativsystem: Android 9 (Pie).

Lagringsminne: 512 gigabyte.

Ram: 12 gigabyte.

Batteri: 4 380 mAh.

Kamera: Sex objektiv, var tre på baksidan, två i sensorutskärning på den stora skärmen samt ytterligare en kamera i den lilla skärmen.

Pris: 22 000 kronor.

Släpps: Oklart.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt