Olkiluoto 3 laddar kärnbränsle – full produktion nästa år

2021-03-29 11:01  

Det problemtyngda kärnkraftsbygget i Finland börjar närma sig målgång. Olkiluoto 3 har fått klartecken för att börja ladda bränsle.

Den finska Strålsäkerhetscentralen, Stuk, meddelade tillstånd för bränsleladdning i fredags. Kärnkraftsbolaget TVO kallar tillståndet för det mest betydelsefulla steget hittills.

128 ton uran kan nu sättas på plats i reaktorn. Sedan 2018 har det förvarats i lager.

Stuk konstaterar i sitt beslut att enheten uppfyller säkerhetskraven och att ägaren klarar av att förhindra spridning av kärnvapen så som lagen förutsätter.

TVO påbörjade bränsleladdningen i lördags. Arbetet beräknas ta ungefär en vecka.

Kärnkraftsbygget skulle egentligen ha varit klart 2009, men har blivit mer än tio år försenat. Problemen har handlat om allt från kvalitet och planering till brister i reservdelar.

Nu räknar ägarbolaget med att reaktorn ska börja producera el i oktober i år. Efter en testfas ska enheten vara i full produktion i februari 2022.

Vid kärnkraftsanläggningen Olkiluoto finns redan två befintliga reaktorer. Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

Reaktorn får en maxeffekt om 1 600 MW och under testfasen ska den producera 1–3 TWh el. I full produktion kan den ge 13 TWh per år, vilket motsvarar nära 20 procent av Finlands elproduktion.

Kärnkraft stod för nära 34 procent av Finlands elproduktion år 2020. När Olkiluoto är i full drift räknar TVO med att kärnkraftens andel kommer att stiga till ungefär 40 procent.

Reaktorn är av typen EPR, europeisk tryckvattenreaktor. Anläggningen byggs av ett konsortium mellan Areva och Siemens. De många förseningarna har lett till ekonomiska tvister mellan beställare och leverantörer.

TVO skriver i ett pressmeddelande att förhandlingar fortsätter med konsortiet om villkoren för projektets färdigställande

På TVO:s film här kan du se när operatörer tränar bränsleladdning i Olkiluoto 3.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt