Oklart om läckande Nord Stream går att laga 

2022-09-28 17:06  

I väntan på inspektion är det svårt att avgöra om Nord Stream 1 och 2 kan lagas. Tekniken för att laga läckor finns, men enligt tyska säkerhetskällor kan ledningarna vara förstörda för alltid. 

Ingen har ännu tagit på sig skulden för vad som av de flesta bedöms vara riktade attentat mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Av de båda ledningarnas totalt fyra rör har tre sprungit läck. Även om ingen av ledningarna var i drift vid tillfället så fanns det gott om gas i dem, som nu flödar ut i Östersjön och vidare upp i atmosfären. 

Enligt säkerhetskällor till tyska tidningen Tagesspiegel så kan de tre rören vara obrukbara för all framtid, eftersom salthaltigt vatten riskerar att läcka in vilket kan orsaka korrosion. 

I dagsläget är de båda områdena runt läckorna skyddszoner vilket betyder att inspektion av skadorna inte är möjligt. Innan dess går det heller inte att veta hur lång tid det tar att reparera dem, säger Dmitry Smirnoff, talesperson för Nord Stream AG som äger Nord Stream 1, till DN.

Fakta: Johan Kristensson Grafik: Jonas Askergren

"Torde vara görbart"

Det finns teknik för att laga läckor i undervattensledningar för gas direkt på havsbotten så länge djupet inte är för stort, säger Ben Bock, chef för säkerhet och teknik på Energigas Sverige, till Ny Teknik. 

– Vid aktuellt förläggningsdjup av 60-70 meter som antytts i vissa medier så torde det vara görbart, säger han, och är alltså av en annan uppfattning än de tyska säkerhetskällorna.

Ben Bock, chef säkerhet och teknik, Energigas Sverige. Foto: Energigas Sverige

Han konstaterar att salthaltigt vatten förr eller senare kommer att börja läcka in i ledningarna om de inte tätas. 

– Om skadorna står öppna mot omgivande hav och trycket i ledningen sjunker så kommer småningom vattenmängdens statiska tryck överstiga trycket i ledningen och då börjar vatten strömma in genom skadan.

Enligt den danska energimyndigheten har mer än hälften av gasen redan försvunnit från de drabbade ledningarna. Linjerna bör därför troligen vara tomma på söndag, som myndighetschefen Kristoffer Böttzauw sa vid en presskonferens på onsdagen, enligt Tagesspiegel.

Fakta: Johan Kristensson Grafik: Jonas Askergren
 

"Inte katastrofalt"

Det är förstås inte bra om vatten läcker in och det kommer att krävs omfattande insatser för att återigen tömma ut vatten, föroreningar och fukt. 

– Men det är inte katastrofalt i den bemärkelsen att den aldrig skulle gå att ta i drift igen, säger han. 

Och för den som undrar: När rörledningen en gång lades ner på havsbotten så befann sig den öppna änden hela tiden ombord på fartyget vilket förhindrade vatten från att strömma in. Det strömmade dock in fuktig omgivningsluft som behöver drivas ut i samband med driftsättning. Detta görs genom speciella rensdon (”pigs” på engelska) som drivs fram genom röret med hjälp av gastrycket.  

Vem som har ansvar för att laga ledningen beror på vad eller vem som har skadat den, sannolikt i kombination med försäkringsaspekter, påpekar Ben Bock. 

– Om det visar sig vara sabotage, vilket utmålats i en mängd medier, så finns sannolikt även storpolitiska effekter att beakta i detta, säger han.

Fakta: Johan Kristensson Grafik: Jonas Askergren

Johan Kristensson

Mer om: Nord Stream Gas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt