Och turnén drar vidare

2018-04-10 16:00  

Algfabrik, ellastcyklar och avancerad bildanalys för fotbollsmatcher. I nästa vecka är det dags för nya företag att presentera sig på 33- listans turné.

Tisdag i nästa vecka, 17 april, landar Ny Tekniks och Affärsvärldens turné i Linköping. Tre unga teknikbolag ska stå på scenen och presentera sin teknik och sitt bolag för en lokal jury.

Dagen efter är det dags för ett stopp i Göteborg.

De tre bolagen i Linköping är PU Sensor, RMBL Strip och Signality.

PU Sensor har utvecklat en egen mätteknik som ska användas för att larma om risk för trycksår inom sjukvården. Innovationen från RMBL Strip består av en lösning för att ställa in takluftriktare automatiskt på lastbilstrailrar. Ai-företaget Signality rör sig i ett helt annat teknikområde: sport. Företaget har en teknik för bild- igenkänning och bildanalys för att i realtid analyser vad som händer på en fotbollsmatch.

De tre bolagen i Göteborg är Swedish Algae Factory, Velove Bikes och Ekkono Solutions AB.

Swedish Algae Factory utvinner ett nanoporöst kiselmaterial från alger som används för att höja verkningsgraden i solceller. ”Jag vill jobba med affärsverksamhet som följer naturens egna lagar”, har grundaren och vd:n Sofie Allert sagt.

Veloeve Bikes tillverkar eldrivna lastcyklar, som kan användas för transporter av paket och annat gods i stadsmiljöer. Ekkono Solutions utvecklar programvara för så kallad edge computing i uppkopplade enheter.

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att hitta de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt