Nytt chip i plattan och supertunn dator – här är Apples nyheter

2021-04-21 11:33  

En ny Ipad Pro med mini-led som ska vara snabbast på marknaden, en hälften så stor Imac – och en bricka som ska hitta borttappade prylar. Det är några av nyheterna som Apple presenterade på sitt årliga vårlanseringsevent.

Ipad Pro får M1-chipet

Ipad Pro är premiumvarianten av Apples surfplattor, och den får en rejäl uppgradering. Den nya versionen får det M1-chip som gjorde debut i företagets datorer förra hösten. Tidigare har Ipad använt det a-serie-chip som finns i Iphone.

Förändringen gör, enligt Apple själva, nya Ipad Pro till den snabbaste och mest kraftfulla surfplattan på marknaden. Den har också en ny usb c-port med thunderbolt-stöd som gör att det ska gå att skicka över tunga filer betydligt snabbare än tidigare.

Kameran i nya Ipad Pro är på 12 megapixel och designad för videosamtal, med en funktion som gör att kameran fortsätter att vara centrerad på personen även om den rör sig.

Nya Ipad Pro har även 5g-stöd och 12,9-tumsvarianten har mini-led-teknik. Det senare innebär att skärmen har många fler och mindre ljuskällor än en lcd-skärm. Resultatet är ljusare skärmar med högre kontrast och bättre svärta. Surfplattan kostar mellan 9 495 och 14 795 kronor beroende på prestanda. Den ska finnas i svenska butiker från och med andra halvan av maj.

Läs mer: 8k, mikro-led och moduler – här är framtidens tv-teknik

Pandemianpassad webbkamera i nya Imac

M1-chipet finns även i nästa generations Imac, Apples stationära datorer. Men det kanske framför allt är utseendet som sticker ut. Den nya designen är nämligen betydligt mindre och tunnare än tidigare, enligt Apple är datorn hälften så stor vilket ska göra att den enklare får plats på skrivbordet.

Datorn är bara 11,5 millimeter bred, vilket snarare för tankarna till en surfplatta än en stationär dator. Dessutom finns Imac nu i sju starka färger, från röd och orange till lila och silver. Skärmen är på 24 tum. Den inbyggda webbkameran är även här pandemianpassad för videomöten, med en upplösning på 1080p och anpassad för att fungera även i mörka rum.

I sitt pressmeddelande anger Apple att priset för nya Imacs är från 15 995 kronor, alltså utan att skriva ut vad premiumvarianten skulle kosta. Den kommer till Sverige under den andra halvan av maj.

Läs mer: Mystiska Fuchsia ska ge Google större kontroll (och klirr i kassan)

Lila Iphone och ny Apple TV

Dessutom presenterade Apple en Apple TV-box med nya funktioner och en ny fjärrkontroll, en ny färg på Iphone 12 (lila), en bricka vid namn Airtag som ska kunna fästas på exempelvis nycklar eller väskor för att de ska kunna hittas om de kommer bort, samt en betalversion av Apple Podcasts. 

Läs mer: Apples nya bricka kan spåras – på gott och ont

Henning Eklund

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt