Nya tornet blir Norges högsta byggnad – men når inte svenska skyskrapor

2022-05-17 15:14  

Med sina 150 meter kan det nya kabeltornet klassas som Norges högsta byggnad på landbacken.

Med en höjd på 120 meter har Nexanstornet i Halden varit Norges högsta byggnad. Nu kommer konstruktionen från 1992 att få sällskap av ett nytt torn på Knivsö i Halden, avsett för kabeltillverkning.

Med den ökade kapaciteten ska franska Nexans möta en förväntad efterfrågan från projekt kring grön el. Man skiftar också från högspänd växelström, HVAC till högspänd likström, HVDC.

Efterfrågan har ökat i världen på HVDC-kablar eftersom stora mängder el kan överföras över långa sträckor med mindre förluster än med växelströmsteknik.

Byggnaden ska isolera sjökablar för sol- och vindkraft. Enligt Teknisk Ukeblad är uppförandet tänkt att ta bara 60 dagar, och med den utannonserade höjden 150 meter blir tornet Norges högsta byggnad.

Nexans projektledare säger dock till TU att höjden sannolikt landar på 149,5 meter från asfalten.

Läs mer: Sara Kulturhus invigt – här är världens fem högsta trähus

Men titeln är en definitionsfråga. För att klassas som ett höghus så måste det finnas beboeliga våningsplan – och då är det Oslo Plaza som med sina 117 meter är Norges högsta höghus. Samtidigt mäter oljeplattformen Troll 472 meter från botten, varav 128 meter står ovanför havsytan.

Torn i Grimsås kommun. Foto: Grimsås kommun

Bland de svenska kabeltornen finns exempelvis Nexans knappt 60 meter höga byggnad i Grimsås. Den byggdes 1966-67 – men kabelproduktionen upphörde 1999.

Däremot bygger norska NKT nu ett 150 meter högt torn i Karlskrona som ska ska kunna producera kablar för upp till 640 000 volt likström och 3 GW. Det skrev bolaget i ett pressmeddelande i november.

Foto: NKT

Läs mer: Så hindrar utriggarna Karlatornet från kollaps

Den nya byggnaden i Karlskrona, döpt till NKT Lighthouse, står bredvid företagets andra kabeltorn på 80 meter. Till de 150 metrarna fortsätter det nya tornet 38 meter under mark, vilket ger en invändig höjd på 188 meter. Den behövs för kylning av kablarna vertikalt, och de kan väga 50-100 kg per meter. Tornet ska stå färdigt under 2022.

Höjdmässigt kommer det slås av Turning torso (190 meter) i Malmö, Kaknästornet (155 meter) i Stockholm och nya Karlatornet i Göteborg som ska bli hela 245 meter högt när det står klart.

John Edgren

Mer om: Höghus Skyskrapa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt