Nya bisfenoler är också hormonstörande

2018-09-14 16:30  

Efter larm om hormonstörande effekter har ämnet bisfenol A ersatts i mängder av produkter. Men ersättarna orsakar liknande problem, meddelar amerikanska forskare.

För 20 år sedan upptäckte en amerikansk forskargrupp att bisfenol A hade läckt från plastburar, där möss förvarades i labbet, vilket ledde till fler kromosomavvikelser i äggen inuti honorna.

Nu rapporterar samma forskargrupp i tidskriften Current Biology att de bisfenoler som används för att ersätta bisfenol A i bland annat flaskor, muggar och burar, tycks skapa liknande problem för mössen.

– Den här artikeln rapporterar om ett märkligt déjà vu i vårt laboratorium, säger Patricia Hunt från Washington State University, till Cell Press.

Ersättarna orsakar kromosomavvikelser

Upptäckten gjordes ungefär på samma sätt som för 20 år sedan. Forskarna såg en förändring i data från studier på djur i kontrollgrupper. De spårade problemet till kontaminering från skadade burar, men den här gången var effekterna mer subtila.

Patricia Hunt och hennes kolleger kom fram till att mössen hade utsatts för ersättningsbisfenoler och såg att mössen fick problem med produktion av både ägg och spermier.

Läs mer: Mikroplaster kommer från vardagsprodukter

När forskarna fick kontamineringen under kontroll genomförde de nya kontrollsstudier för att testa effekterna från flera av ersättningsbisfenolerna, inklusive den vanliga ersättaren bisfenol S.

Studierna bekräftade att ersättningsbisfenoler orsakar kromosomavvikelser som är mycket lika dem som hade upptäckts tidigare i studierna av bisfenol A.

Effekterna kvarstår i tre generationer

Det är svårt att veta hur stora mängder ersättningsbisfenoler som människor normalt utsätts för. Men forskarna utförde sina kontrollexperiment med doser som bedöms var jämförbara med vad människor kan få i sig vid användning av bisfenol A-fri plast.

Om mössens problem visar sig gälla även människor kan effekterna spilla över till framtida generationer genom påverkan på könscellernas utveckling. Forskarna har visat att om kontamineringen av bisfenoler togs bort helt skulle effekterna fortsätta i ungefär tre generationer.

Enligt Patricia Hunt används i dag ett dussintal bisfenoler som ersättning för bisfenol A. Hon anser att det behövs mer forskning för att avgöra vilka bisfenoler som är säkra att använda.

Läs mer: Så farliga är våra uppvärmda matlådor

Det håller Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen, med om:

– Det är jätteviktigt att vi får fram mer kunskap om ersättningsbisfenolerna, säger hon.

Rådet: Använd inte skadad plast

Förra året ledde hon en kartläggning av alternativa bisfenoler som används på den europeiska marknaden. I den kom man fram till att 37 ersättningsbisfenoler kan ha hormonstörande egenskaper likt dem hos bisfenol A.

I en djupare granskning drog Kemikalieinspektionen slutsatsen att fem av dessa också har en användning som gör dem problematiska ur ett riskperspektiv. Det är bisfenolerna F, M, S, metanon, samt ämnet 2,2-Bis(4´-hydroxyphenyl)-4methylpentane som inte har något handelsnamn).

Sedan rapporten skrevs har Kemikalieinspektionen föreslagit att 2,2-Bis(4´-hydroxyphenyl)-4methylpentane, som är reproduktionsstörande, ska klassas som ett särskilt farligt ämne av EU. Där pågår fortfarande beslutsprocessen.

Patricia Hunts råd till konsumenter är att låta bli att använda plastprodukter som ser ut att vara skadade eller åldrade. Oavsett om de innehåller bisfenol A eller inte.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt