Ny undersökning – corona slår stenhårt mot startup-Sverige

2020-04-03 16:00  

En färsk undersökning tecknar en mörk bild av hur coronautbrottet påverkar svenska startuper. Mer än hälften tror att covid-19 kan utgöra en risk mot bolagets existens. Men det finns hopp.

Coronakrisen slår som en slägga mot den svenska tech-branschen – såväl för stora etablerade spelare som nystartade teknikhopp. För att få en bild av hur tillvaron för svenska startuper ser ut i dagsläget, skickade Startup Sverige, som är en del av Tillväxtverket, ut en enkät till unga techbolag i landet.

Hela startup-ekosystemet kan påverkas

På mindre än en vecka kom 667 svar in. Undersökningen, som Startup Sweden kallar för en "survival survey", visar en mörk bild av rådande läge. På frågan om bolagets existens är osäker på grund av covid-19 svarar mer än hälften (55,2 procent) att man redan märker av tydliga effekter.

Läs mer: Frankrikes nya corona-åtgärd: 4 miljarder euro till startups

Dessutom svarar 20,5 procent av alla respondenter att man förväntar sig att verksamheten ska påverkas inom den närmaste tiden. Den som vill veta mer om hur utbrottet påverkar specifika branscher i startup-Sverige kan titta i bildspelet ovan artikeln.

– Det faktum att 44 procent uppger att de har planer på att minska sitt team under 2020 tyder på att många personer i Sveriges startup-ekosystem kommer att påverkas, säger Tatjana Choudhary på Tillväxtverket om undersökningen.

– De två saker man pekar ut som största hoten mot sin fortsatta existens är i första hand förlorad inkomst till följd av minskad försäljning, och i andra hand att man upplever problem med extern finansiering, i en runda som antingen redan pågår eller som sedan tidigare varit planerad, fortsätter hon.

Grundaren: Många har svårt att klara det

En av startupgrundarna som är med i undersökningen är Nora Bavey, som driver edtech-plattformen Unitech. För egen del upplever hon och kollegorna på Unitech en enorm efterfrågan just nu. Men coronakrisen har slagit betydligt hårdare mot startup-kollegor på andra bolag, berättar hon.

Läs mer: Stopp på Scanias fabriker i flera veckor till

– Jag vet att många har svårt att klara det. Den plötsliga och enorma påverkan på intäkter har bakbundit bolagen samtidigt som ingen vet hur länge detta kommer att pågå, vilket gör det svårt att skapa strategier för nya intäktskällor. Man har fått säga upp kollegor och avsluta samarbeten som hade genererat resultat på ett långsiktigt arbete för att fokusera på kortsiktiga lösningar som många gånger kanske inte tillhörde den ursprungliga verksamheten.

Hur ser ni på effekterna av pandemin på lång sikt?

– De långsiktiga effekterna är såklart att ingen klarar av att fortsätta sin verksamhet och blir en del av den mörka statistiken som vi nu ser öka genom alla permitteringar och avsked.

Vad tycker du regeringens stödåtgärder till svenska företag?

– Det finns för få som är riktade som faktiskt hjälper. Som storbolag är det tydligt att stödet finns och de har resurserna att anpassa sig. Men lösningar som lån på lån är inte vägen fram. Vi skapar just nu en ohälsosam cykel av skuldsatta bolag. Dessa insatser som går via Vinnova och Tillväxtverket är en bra början, men då måste vi också ärligt öppna upp om att det knappt gick att få igenom en ansökan som startup innan för att utveckla våra idéer och tjänster, hur ska det gå nu när vi är ännu fler som behöver det för att överleva?

Men allt är inte enbart mörker, tror Nora Bavey på Unitech.

– Om vi nu tittar på att de flesta entreprenörer är problemlösare, att man har skapat en produkt eller tjänst ur från en idé om att underlätta eller lösa ett visst problem, så kommer vi nog snart får se en rad fantastiska bolag resa sig ur detta med nya lösningar.

Unitech

Gör: Edtech-plattform för ökad mångfald inom techindustrin.

Startår: 2018.

Ort: Stockholm.

Anställda: 4.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt