Ny tävling: 250 lag kämpar om klimatvänlig värme

2020-10-09 10:24  

Den finska huvudstaden har utlyst en internationell tävling för att få förslag på uppvärmningsmetoder utan kol och med så lite biomassa som möjligt. Minst två svenska företag är med bland de dryga 250 bidragen som har kommit in.

– Så vitt vi vet är Helsingfors den första staden att arrangera en tävlingsutmaning på det här ämnet, säger Laura Uuttu-Deschryvere, projektdirektör för tävlingen Helsinki Energy Challenge, till Ny Teknik.

En miljon euro, drygt 10 miljoner svenska kronor, står på spel för den som kniper förstaplatsen. Men flera projekt kan ha glädje av den finska tävlingen. Max 15 finalister ska utses i början av november och dessa ska få stöd för att vidareutveckla sina idéer och anpassa dem för Helsingfors.

En internationell jury ska sedan granska finalisternas bidrag och utse en vinnare i mars 2021.

Målet är att något eller några av de föreslagna lösningarna också ska förverkligas i Helsingfors. Men om och hur kommer att beslutas efter att tävlingen är avgjord.

– Det är bara då vi vet vilken typ av steg som behöver tas, säger Laura Uuttu-Deschryvere.

Helsingfors. Foto: Jussi Hellsten

Tävlingen har rönt större intresse än vad arrangörerna hade förväntat sig. 252 bidrag har skickats in från totalt 35 olika länder.

Bidragen spänner över flera olika typer av lösningar. Arrangörerna avslöjar inga detaljer om förslagen, men uppger att det förekommer flera helt nya idéer och koncept.

– Det finns förslag om teknik som inte används i dag i Helsingfors, men finns framme och på marknaden, och förslag som ännu inte finns på marknaden, samt bidrag som kombinerar befintliga tekniker på ett nytt sätt. Även icke-tekniska innovationer finns bland bidragen, säger Laura Uuttu-Deschryvere.

Ska sluta använda kol 2029

Det svenska företaget Salt X berättar dock i ett pressmeddelande att det deltar i tävlingen tillsammans med det svenska ai-bolaget Rebase Energy. Salt X har utvecklat en metod för storskalig energilagring i ett nanobelagt salt, vilket Ny Teknik har berättat om tidigare. Men inte heller Salt X avslöjar exakt vad tävlingsbidraget går ut på, mer än att det ska vara "en tekniskt unik och ekonomiskt gångbar lösning".

– Vi har skapat en lösning som är så pass intressant och bra att jag tror juryn blir imponerad, säger Carl-Johan Linér, vd för Salt X, i pressmeddelandet.

I Finland finns ett stort intresse för små och modulära kärnkraftsreaktorer, så kallade SMR:er, som enligt förhoppningarna ska ge billiga kärnkraftverk som går snabbt att bygga. Landets kärnenergilag omarbetas för att anpassas till den kärnkraftstypen, och finska statens utvecklingsbolag VTT håller på att utveckla en sådan kärnreaktor som ska ge fjärrvärme.

Men om det finns förslag på SMR:er bland tävlingsbidragen i Helsinki Energy Challenge är ännu oklart. Laura Uuttu-Deschryvere varken bekräftar eller dementerar saken.

Arbete med fjärrvärmenät i Linköping. Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

I utvärderingen ska tävlingsbidragens lösningar bedömas utifrån flera aspekter: klimatpåverkan, resurspåverkan, kostnad, genomförandetid, kapacitet, genomförbarhet och försörjningstrygghet.

– Med hjälp av den här tävlingen ville vi inte bara hitta svar på vår egen energiutmaning utan också erbjuda Helsingfors som en plattform där nya, hållbara och framtidssäkra lösningar kan byggas, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori i ett pressmeddelande.

Hela Finland har som mål att bli koldioxidneutralt år 2035, vilket även Helsingfors strävar mot. Landet har också beslutat att sluta använda kol för energiändamål år 2029.

I dagsläget är Helsingfors tungt beroende av kol eftersom mer än hälften av stadens uppvärmning kommer från kol. Av stadens direkta koldioxidutsläpp kommer mer än hälften från uppvärmning.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt