Ny svensk metod tar fram konstgjord vävnad

2019-11-25 12:00  

Göteborgsbaserade Fluicell ligger bakom en ny utskriftsmetod för framställning av vävnad som liknar den som finns i mänskliga organ. – Det här kan få en mycket stor betydelse inom till exempel cancerforskning, säger Gavin Jeffries, teknisk chef.

Med 3d-bioskrivare har det blivit möjligt att skapa vävnadslika material baserade på mänskliga celler med lager-för-lager-teknik.

Detta kan vara till stor hjälp för vår förståelse av sjukdomar och hur de bäst kan behandlas, och samtidigt potentiellt bidra till att minska antalet djurförsök.

Ny Teknik har tidigare uppmärksammat det Göteborgsbaserade bolaget Cellink, som har utvecklat en metod som utgår från utskrift med biobläck med nanocellulosa. Biobläck är en av de etablerade metoderna för 3d-bioutskrift i dag.

Läs mer: Cellink vill skriva ut mänskliga reservdelar

”Biobläck” består i de flesta fall av en polymerbaserad gel som innehåller de celler som ska skrivas ut och den näring och de ämnen som behövs för att cellerna ska överleva, trivas och dela på sig.

Gelen bidrar till att göra materialet tillräckligt fast för att hålla sin form, och samtidigt tillräckligt mjukt för att kunna skrivas ut genom munstycket. Biobläcket skrivs normalt sett ut ovanpå och mellan lager av hydrogel, som fungerar som en tillfällig form runt cellerna innan de övergår i vävnad.

Den stöttande gelen avlägsnas när vävnaden börjar växa och mogna.

En metod utan biobläck

Men Fluicell, också det ett Göteborgsbaserat bolag, har valt en annan väg. Företagets nya 3d-bioskrivare ska underlätta studier av komplex vävnad med hög precision, ända ner på encellsnivå – helt utan biobläck.

Precis som med biobläck utgår den som använder Fluicells teknik från celler som har odlats i en steril näringsvätska som ska likna cellens naturliga miljö, det som kallas cellodlingsmedium. Men här används ingen polymerbaserad gel vid utskrift.

Läs mer: Artificiella organ ska göra djurförsöken onödiga

I stället används ett molekylärt bindemedel. Det är ett ”naturligt klister” som innehåller polypeptider och de stödämnen som behövs för cellernas tillväxt. De gör att cellerna binds samman till varandra och kan bli ett material i två eller tre dimensioner.

Utskriften kan också ske en cell i taget, något som Fluicell menar ska ge en ”oöverträffad kontroll över placering av cellerna”. Cellerna ska därmed också kunna placeras närmare varandra. Därför kan den tredimensionella vävnad som skapas också se ut precis som vävnad i mänskliga organ, enligt bolaget.

Underlättar tester innan behandling

Med den här tekniken är det möjligt att skapa vävnader som utgår från till exempel patientceller, stamceller eller odlade celler, berättar Gavin Jeffries, teknisk chef på Fluicell.

– Det här kan få en mycket stor betydelse inom till exempel cancerforskning, där du kan testa en behandling för att se hur den kommer att påverka patientens tumörvävnad, innan du ens börjar behandla patienten. I framtiden ser vi att tekniken kan skapa terapeutiska vävnader för regenerativ medicin och här fokuserar vi våra insatser på leversjukdomar, cancer och transplantationskirurgi, säger han.

Eftersom det inte finns någon stödstruktur som behöver avlägsnas efter utskriften ska det med Fluicells också gå snabbare att få fram ett färdigt material.

– De utskrivna cellerna kan börja känna av sin miljö inom några timmar och vi har genererat vävnad på under en dag, berättar Gavin Jeffries.

Läs mer: Framtidens ”nålpiller” kan ersätta dagens insulinspruta

Munstycket i skrivaren har också tre kanaler för att kunna skriva ut tre olika celltyper åt gången, vilket underlättar framställning av komplex, biologisk vävnad. Med hjälp av en spelliknande handkontroll som styr skrivarens munstycke och placerar cellerna på rätt plats kan utskriften ske utan ritning i realtid.

– Det är som att vi ”målar” in cellerna på rätt plats, där vi vill att de ska växa. Biologin tar hand om resten, säger Gavin Jeffries.

Programvaran som ingår i Fluicells plattform gör det också möjligt övervaka hela processen i realtid på en skärm.

Började på Chalmers

Fluicell är ett Göteborgsbaserat bolag med fokus på verktyg för analyser av celler på encellsnivå, framför allt för medicinsk forskning och läkemedelsutveckling. Bolaget grundades av tre Chalmers-forskare 2012.

I dag har bolaget närmare 20 anställda och tre produkter på marknaden, varav 3d-bioskrivaren som kallas Biopixlar, är den nyaste.

Ania Obminska

Mer om: bioteknik Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt