Ny metod utvinner sällsynta jordartsmetaller ur avfall

2022-02-11 15:25  

Flygaska är en restprodukt som finns i stora mängder. Forskare har hittat ett sätt att snabbt ta vara på sällsynta jordartsmetaller i materialet.

Första gången som forskarna vid amerikanska Rice University introducerade sin metod användes den för att ta fram supermaterialet grafen. Nu har de använt samma tillvägagångssätt för att utvinna sällsynta jordartsmetaller ur restprodukterna flygaska (som blir kvar när rökgaser från avfallsförbränning renas), bauxit och elektroniskt avfall. 

Sällsynta jordartsmetaller används bland annat vid tillverkning av modern elektronik, och brukar normalt sett brytas i gruvor. Men med den här metoden skulle man i stället kunna få fram vissa jordartsmetaller ur restprodukter. Enligt forskarna ska resultatet vara tillräckligt bra för att man ska kunna använda materialen i nya produkter. 

I labbmiljö har forskarna värmt upp restprodukterna kombinerat med kimrök (ett fint kolpulver som ökar konduktiviteten) till 3 000 grader Celsius på bara en sekund. Detta får skalet som omsluter de sällsynta jordartsmetallerna att gå sönder och konverterar de sällsynta jordartsmetallernas fosfater till metalloxider som enklare löses upp. Sedan använder forskarna saltsyra för att extrahera materialen.

Läs mer: Gruvjättens mål: Ny industri utvinner kritiska material från avfall

Forskarna ser en stor potential för metoden eftersom den fungerar så övergripande, och det finns stora mängder av restprodukterna att utgå ifrån.

Se en video där forskare förklarar tekniken:

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt