Ny metod ska ge billig grön vätgas – innan 2030 

2021-03-09 16:45  
E-Tac är H2Pro:s metod för att framställa vätgas genom elektrolys. Foto: H2Pro/Youtube

Ett israeliskt startupbolag menar att det kan producera vätgas för 1 dollar per kilo redan innan detta decennium är till ända.

Lägre produktionskostnad är en förutsättning för att de enorma förhoppningar på den förnybara vätgasen som lösning på klimatutmaningen ska bli verklighet.

Läs mer: Svenska vätgasstrategin: 8 GW produktionskapacitet till 2045

Det israeliska startupbolaget H2Pro menar nu att det med en ny metod kan tillverka vätgas för endast en dollar per kilo, motsvarande cirka 8,50 kronor – någon gång mellan 2025 och 2030, rapporterar Bloomberg Green.

Så mycket kostar vätgas idag

Det är mycket tidigare än ens de mest optimistiska prognoserna hittills har visat.

International Renewable Energy Agency (Irena) spår till exempel att produktionskostnaden kan ha sjunkit till runt en dollar kring 2045. I dag kostar vätgasproduktion med elektrolys 40–60 kronor per kilo (4,70–7 dollar), enligt branschorganisationen Vätgas Sverige. Vätgas tillverkad från fossilt bränsle, med infångning och lagring av koldioxid, kostar 10–20 kronor per kilo i dagsläget. 

H2 Pro har nu tagit in 22 miljoner dollar, motsvarande knappt 190 miljoner kronor, för att skala upp tekniken – i dagsläget kan företaget endast producera 100 gram vätgas om dagen. Som jämförelse producerar en elektrolysör i containerstorlek i runda slängar ett ton om dagen.

Alkalisk elektrolys utgångspunkten

Metoden utgår från alkalisk elektrolys. Det är den mest mogna och vanligaste av de tillgängliga elektrolysbaserade teknikerna för att dela upp vatten i väte och syre med hjälp av elektricitet. 

Nyckeln ligger i hur H2Pro delar upp processtegen. I en vanlig alkalisk elektrolysör används el både för att dela upp vattenmolekylerna och därefter för att para ihop väte- respektive syreatomerna två och två.  

I stället för att para ihop molekylerna genom att använda el fyller H2Pro med varm vätska, vilket underlättar för elektroden att på egen hand avge syrgas. I stället för el används alltså värme. Efter att syr- respektive vätgasen har avgetts börjar processen om igen, med delning av vatten genom el.

Bill Gates finansierar

Om företaget lyckas skala upp sin teknik återstår att se. Bloomberg Green påpekar att de flesta startupbolag misslyckas i den uppskalningsfas H2Pro nu träder in i.  

Företagets investerare består bland annat av Microsoftgrundaren Bill Gates och Hyundai. 

Metoden att framställa vätgas beskrivs i en artikel i Nature Energy från september 2019.  

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt