Ny kartläggning: Så många saknar tillgång till snabbt bredband

2021-03-26 10:19  

Totalt har nu 95 procent av alla hushåll och företag tillgång till eller möjlighet att ansluta sig till bredband som medger hastigheter om 1 Gbit/s. Det är en ökning med 2,8 procentenheter sedan 2019, men innebär att 5 procent fortfarande saknar tillgång till snabbt bredband.

(Uppdaterad med kommentar av digitaliseringsministern)

Det visar en ny rapport från Post- och telestyrelsen (PTS), som beskriver läget i oktober 2020. Kartläggningen visar också att Stockholms och Gotlands län har störst tillgång.

68 procent alla hushåll utanför tätbebyggda områden har nu tillgång till eller möjlighet att ansluta sig, vilket är en ökning med över 9 procentenheter jämfört med 2019.

Läs mer: Bredbandsbolagen får bottenbetyg i ny rapport

– Bredbandsklyftan mellan tät- och glesbebyggda områden finns kvar, även om den minskar. En viktig insats för att ytterligare minska klyftan är satsningen på statligt bredbandsstöd på totalt 2,85 miljarder under åren 2020 till 2025. PTS arbetar nu intensivt för att fördela 2021 års stöd, säger Dan Sjöblom, generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Den ökning som har skett sedan 2019 beror på en fortsatt utbyggnad av fiber till framför allt enfamiljshus. Totalt var ungefär 70 procent av alla enfamiljshus anslutna med fiber i oktober 2020. Antalet fiberanslutna enfamiljshus har ökat med nästan 5 procent sedan 2019.

På kommunnivå är tillgången högst totalt sett i Sundbyberg och Stockholm, vilka båda har en tillgång på över 97 procent.

Nästan alla hushåll har tillgång till 4g

Vad gäller de trådlösa accessteknikerna så har över 99,99 procent av alla hushåll tillgång till LTE (4g).

Läs mer: De bygger ett 5g-nät i luften – kan täcka hela Sverige

I regeringens bredbandsstrategi för ett helt uppkopplat Sverige 2025 finns ett mål om att år 2025 så bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Andel fiberanslutna hushåll per region Foto: PTS

Anders Ygeman, digitaliseringsminister (S) är trots det spruckna målet rätt så nöjd.

– Vi visste att vi inte skulle nå det målet, det sa vi redan i fjol, säger han till TT.

Internationellt sett ligger Sverige bra till, tycker Ygeman.

– Mäter man som resten av EU så ser det ljust ut, säger han och förklarar att alla som har möjlighet att ansluta sig inte har gjort det.

Dessutom, här i Sverige finns ett utbyggt mobilnät, förklarar han, som gör att många har ändå har tillgång till nätet trots att det inte finns fiber i backen.

– Men nu är det målet till 2025 som vi siktar på, säger han.

Då ska nästan alla ha tillgång till snabbt bredband. För att komma dit ska stödet för bredbandsutbyggnaden ökas, förklarar han.

– Vi sjudubblar stödet till utbyggnaden nu.

Anders Ygeman förklarar att för alla människor som redan har snabbt bredband är det kanske inte så prioriterat att satsa på bredbandsstöd. Men målet är att alla ska ha tillgång till snabba nät.

– Jag är inte nöjd förrän alla har det, säger Anders Ygeman.

Anders Frick

Mer om: PTS bredband

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt