Ny jätteanläggning kan sortera Sveriges alla plastförpackningar

2019-01-24 06:00  

En ny anläggning för sortering av plast tas i drift i Motala i sommar. Den ska klara av att ta emot platsförpackningar från samtliga svenska hushåll, totalt 120 000 ton per år.

(Uppdaterad)

Den nya anläggningen för plastsortering i Motala tas i drift i sommar och innebär en investering på totalt 256 miljoner kronor. Bakom satsningen står Plastkretsen, en del av Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som har ansvar för att organisera återvinning av plastförpackningar i Sverige.

Anläggningen har en kapacitet för att sortera 120 000 ton plastförpackningar per år och kan därmed göra Sverige självförsörjande på sorteringskapacitet av plastförpackningar.

Anläggningen ska sortera all plast automatiserat

Tyska Sutco står för utrustningen och den helt automatiserade process som ska klara alla typer av plastförpackningar – utom den svarta plasten, som i stället går till förbränning.

Läs mer: Så kan mängden återvunnen plast ökaSå kan plasten sluta vara en last

Magneter sorterar ut metall, och en roterande trumma skiljer stora plastbitar från små. Vind sorterar hårdplast från mjukplast och optiska läsare finsorterar förpackningarna efter materialslag. Det material som kan användas som ny råvara skickas vidare för balning, annat skickas till förbränning och kan då producera värme och elektricitet.

Mycket går fortfarande till förbränning

Ett mål med den nya anläggningen är att den ska bidra till att öka materialåtervinningen.

– Sverige är bra på att materialåtervinna plastförpackningar ur ett internationellt perspektiv, men mycket återstår och många plastförpackningar går fortfarande till förbränning. Vår vision är att alla förbrukade plastförpackningar ska bli nya plastprodukter. Det sluter kretsloppet och är ur ett miljöperspektiv mycket bättre, säger Plastkretsens vd Mattias Philipsson till Östgöta Correspondenten.

Läs mer: Mer plast i omlopp som en följd av näthandeln

Det är förpackningsproducenterna själva som står för finansieringen. Inom ramen för deras producentansvar betalar de förpackningsavgifter, som nu används för att bygga den nya anläggningen.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt