Ny IPCC-rapport på måndag: Det här kan vi vänta oss

2018-10-05 17:00  

Rapporten från FN:s klimatpanel som kommer på måndag väntas bli deras mest kritiska hittills. Kommer den få fler att vakna ur klimatdvalan?

Historien om klimatförändringarna är som en omvänd version av Aisopos fabel Pojken och vargen. I decennier har forskare varnat för att våra koldioxidutsläpp gör planeten varmare, att det kommer få isar att smälta, havsnivåer att höjas och extremtemperaturer att uppnås allt oftare. Vargen är verklig, och den står och gläfsar intill oss. Ändå är det många som fortfarande inte vill låtsas om problemet, eller försöker lägga ansvaret på någon annan att lösa det.

Kanske kan FN:s klimatpanel IPCC:s nya rapport, som släpps på måndag, få fler att se vargen i vitögat och bestämma sig, en gång för alla och med gemensamma krafter, att stoppa den.

Den nya rapporten väntas bli panelens mest kritiska hittills. Baserat på läckta utkast väntas budskapet bli att drastiska åtgärder behövs om vi ska lyckas hejda den globala temperaturökningen till maximalt 1,5 grader. Gör vi ingenting kan vi att ha passerat den gränsen redan runt år 2040. Då är flera önationer sannolikt redan på väg att försvinna under havsytan.

Läs mer: Varmare klimat hotar biologisk mångfald på Arktis

Innehållet i IPCC:s rapport kommer bli svårt att ignorera. Över 6 000 forskningsartiklar och bidrag från hundratals experter runtom i världen ligger till grund för rapporten. Den ska fokusera på vilka åtgärder som krävs för att den globala temperaturökningen ska hålla sig under 1,5 grader.

Tekniska lösningar har central roll

Att kraftigt minska användningen av fossila bränslen, framför allt från kol, är en del som klimatpanelen sannolikt lyfter fram. Tekniska lösningar får troligen också en central roll i rapporten.

Ett exempel på det är infångning och lagring av koldioxid vid industrier, så kallad Carbon Capture and Storage, CCS. Det finns flera initiativ, men inga är i full drift i full skala ännu. Att fånga in och lagra koldioxid från biomassa, BECCS, är en annan möjlig lösning.

BECCS förutsätter att man odlar stora mängder träd eller plantor som fångar in koldioxiden, att de förbränns för att ge energi och att den gas som släpps ut fångas in och lagras.

Läs mer: Så kan klimatutsläppen halveras till 2030

Det är en kontroversiell metod. Om den globala temperaturökningen ska hålla sig under 2 grader med hjälp av BECCS skulle man behöva odla på en yta lika stor som två Indien, enligt en studie i den vetenskapliga tidskriften Science, som BBC refererar till.

– Det låter galet och är galet. Men det kan vara det enda sättet att hålla temperaturen under 2 grader, säger klimatforskaren Glen Peters vid Centret för Internationell klimat- och miljöforskning i Oslo till BBC.

Det är dags att ta dem som ropar i klimatfrågan på allvar.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt