Nvidia räds inte Teslas superdator: ”Lyckas Elon är det bra för oss”

2019-07-01 06:00  

Tesla har utvecklat sin egen dator för självkörande bilar och byter ut hårdvaran från Nvidia, men chipjätten hejar ändå på. ”Tesla är fortfarande vår kund”, säger Nvidias automationschef till Ny Teknik.

I april presenterade Elon Musk sin senaste vision för en självkörande framtid. Ett av huvudnumren var att Teslas nya egenutvecklade dator för självkörande bilar som kallats för Hardware 3.0 eller Full Self-Driving Computer, FSDC.

Det har varit känt sedan länge att Tesla höll på att utveckla sitt eget chip, men för ett annat Silicon Valley-baserat företag betydde det ändå att en prestigefull kund gick sin egen väg.

Fram till april har Tesla nämligen använt sig av datorer från kretstillverkaren Nvidia, som i det närmaste har monopol på datorer skräddarsydda för självkörande bilar.

Men när Ny Teknik nyligen träffade Nvidias automationschef Rob Csongor när han var på Sverigebesök tog han den nyfunna konkurrenten med ro.

– Det är egentligen ingen konkurrens, datorn ska bara användas av Tesla. Det händer ofta att vi har kunder som bestämmer sig för att prova utveckla en egen lösning i stället. Ibland lyckas de, andra gånger kommer de tillbaka, säger Rob Csongor.

Läs mer: Nvidia: ”Volvo kommer att bli ett högteknologiskt företag”

Dessutom kommer samarbetet mellan företagen att fortgå, även om Tesla inte längre stoppar Nvidia-chip i sina bilar. I de datacenter som används för att med hjälp av djup maskininlärning trimma algoritmerna som styr de självkörande bilarna är det fortfarande hårdvara och mjukvara från Nvidia.

– Tesla är fortfarande vår kund och Jensen Huang [Nvidias grundare, reds.anm.] är god vän med Elon Musk och har sagt att vi alltid finns där för dem om de behöver hjälp, säger Rob Csongor.

Men goda vänner eller ej så tog Nvidia inte emot allt Elon Musk sa under sin presentation med öppna armar. I flera diagram jämförde han hur Teslas nya dator med en prestanda på 144 biljoner beräkningar i sekunden (tops) spöar Nvidias systemkrets Xavier som levererar 30 tops. Något som fick Rob Csongor att skriva ett blogginlägg i protest.

Kritiken går i huvudsak ut på att Xavier inte är ett chip som är byggt för självkörande bilar på hög nivå, utan för avancerad körassistans som Teslas autopilot. Det Elon Musk utelämnade var att Nvidia också har ett system för helt självkörande fordon. Det kallas Pegasus och består av två Xavier-chip och två högpresterande grafikprocessorer.

Läs mer: Här är hårdvaran i Teslas nya superdator

– Om vi jämför äpplen med äpplen i stället så har vi i grova drag samma effektivitet som Tesla, men levererar högre maximal tops. Och Elon har redan sagt att Tesla jobbar på en ny generation av sitt chip, vilket betyder att 144 tops inte räcker. Nvidia har redan en dator som levererar 320 tops, säger Rob Csongor.

Elon Musk kallar samtidigt sitt chip för världens bästa?

– Jag tror verkligen att det är ett bra chip. Men vi är inte intresserade av något ordkrig. Vi vill att Elon ska lyckas, och om han gör det kommer han att driva marknaden framåt och skapa massiva möjligheter för Nvidia, säger Rob Csongor.

– Och när Elon visade upp sin lösning jämförde han den bara med ett enda företag. Inte Intel eller Mobileye, utan Nvidia. Det är vi stolta över, tillägger han.

Simon Campanello

Mer om: Nvidia Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt