Nu vill ”verklighetens Iron Man” skapa en ny sport: Spektakulärt

2022-05-16 07:00  

Dräktens jetmotorer låter honom flyga i upp till tio minuter, med topphastigheten 136 km/h. Ny Teknik har pratat med flygdräktens uppfinnare Richard Browning, som vill skapa en ny sport.

Han kallas för verklighetens Iron Man. Richard Brownings flygdräkt har fem jetmotorer som sammantaget utvecklar 1 064 hästkrafter. Flygningen styrs genom armarnas riktning och uppfinnaren har tidigare beskrivit det som att cykla i tre dimensioner.

Nu siktar britten på att skapa en ny sport kring sin teknik. Redan 2020 stod hans företag Gravity Industries redo att dra i gång en tävlingsliga, men sedan kom covid och de tvingades att ställa in.

– Vår dröm är att akutvårdare, militärer och våra kunder tävlar mot varandra över vatten, och att det är så spektakulärt att titta på att det blir en sport utan att vi behöver tvinga fram det, säger Richard Browning till Ny Teknik.

Han tror att de sannolikt kommer att vara i gång nästa år då pandemin förhoppningsvis har lagt sig.

– Om man tar lärdom av motorsporten så tror jag att det idealiska vore att folk inledningsvis använder vår dräkt för att sedan modifiera och anpassa den grundläggande designen, säger han.

Browning: Dräkten lever upp till militära kraven

Trots att dräkten kostar hugade spekulanter 4,2 miljoner kr så har både Royal Marines och the Great North Ambulance Service utforskat möjligheterna kring att använda den professionellt. 

– Dräkten lever upp till de militära kraven för eftersök och räddning. Och när det gäller utryckande akutvårdare och mobilitet för specialstyrkor så är de två aspekterna högst verkliga applikationsområde som redan är igång, säger Richard Browning.

Men han ser det som osannolikt att vanligt folk någonsin kommer att ta en jetsuit till kontoret, för det skulle vara som att köra en Formel 1-bil till jobbet.

– När jag började utveckla det här så var det starten på ett experiment, utan att det fanns någon kringliggande företagsidé. Drivkraften var helt enkelt passionen kring att se huruvida man kunde återuppfinna flygandet, säger Browning.

Här testade Gravity Industries hur ett tävlingsformat skulle kunna fungera. Foto: Gravity Industries

Sedan dess har hans team hunnit genomföra 165 event i 35 länder, detta trots covid. Och det har varit en styrka att under flera år ha kunnat dra in pengar på publika föreställningar. 

2019 satte Richard den nya rekordhastigheten 136 km/h, och förra våren deltog han i en rad utmaningar – bland annat med uppgiften att flyga längs en löparbana och slå Usain Bolts världsrekord på 100 meter. Med jetmotorer gick det 1,89 sekunder snabbare än för jamaicanen.

Dräkten har en torrvikt på 27 kg och i dagsläget är flygtiden mellan 5-10 minuter. Men under fem år har tekniken vässats kontinuerligt och Browning tror att teamet kommer fortsätta att göra betydande förbättringar.

– Samtidigt var den här tekniken aldrig tänkt för långa transportsträckor, utan man kan se det som en flygande motocross, som är väldigt snabb och lättmanövrerad. Men den kommer att bli bättre, säger han.

Maxmimala flyghöjden? 3 657 meter

Den maximala flyghöjden är 3 657 meter, men av säkerhetsskäl håller sig piloten närmare marken. Richard har trillat många gånger men han jämför skaderiskerna med att köra mountainbike nerför, och vid en oturlig krasch på cykel kan man givetvis bryta en arm eller ett ben. 

– Hittills har ingen skadat sig från det vi håller på med, men att det skulle inträffa är såklart inte omöjligt. Vi försöker flyga i en hastighet, vid en höjd och över en yta där vi skulle kunna leva med ett haveri. Trots att dräkten är pålitlig så förutsätter vi inte att den är perfekt, säger han.

I spelaren ovan testar Gravity Industries att bestiga ett berg.

Jetmotorerna kan drivas med diesel eller jetbränsle, men Gravity Industries utvecklar även en batteridriven dräkt.

– Vi har också stora framgångar med vår eldrivna dräkt som nyligen har tagit steget från tio sekunders flygning till 30 sekunders flygning. Det är en betydande förbättring. Om bara batterierna blir bättre så kan den dräkten bli bättre än vårt jetpack, säger Richard Browning.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt