Nu tar Sverige klivet mot 5g – så ska frekvenserna fördelas

2018-12-12 15:35  

Tre operatörer har vunnit plats i 700 MHz-bandet och ser tilldelningen som en språngbräda in i 5g. "Vi har en ambition om att börja bygga ut nätet under 2019", säger Telenor.

För fyra år sedan beslutade regeringen att 700 MHz-bandet skulle användas för mobiltjänster i stället för marksänd digital tv och nu börjar den dagen närma sig. Under veckan avslutades auktionen där mobiloperatörer fick lägga bud på delar av spektrumet.

Vinnarna blev Telia och Net4Mobility, ett samriskbolag ägt av Tele2 och Telenor. Sammantaget betalar de drygt 2,8 miljarder kronor för 20 MHz vardera.

Mobiloperatören Tre gick lottlös ur auktionen, och har nu bestämt sig för att överklaga den. Mobiloperatören hävdar att PTS snedvrider konkurrensen genom att utforma auktionen så att de mest resursstarka aktörerna tjänar på det.

Språngbräda till 5g

Det finns inga formella teknikkrav på hur 700 MHz-bandet ska användas, men klart är att alla de tre operatörerna som fick frekvenser tilldelade ska använda bandet som en språngbräda in i 5g-utbyggnaden.

– Jag tror att 700 MHz-bandet kommer att kunna bidra till 5g-utbyggnaden. Tilldelningen kommer definitivt att möjliggöra en bättre täckning och kapacitet för mobilt bredband i Sverige, säger Karoline Boström som är chef för enheten för spektrumtillstånd på Post- och telestyrelsen.

Förra veckan invigde Telia den första 5g-bastationen i Sverige på KTH i Stockholm, men det är Telenor och Tele2 som först går ut med planerna på en storskalig utbyggnad.

– Vi har en gemensam ambition att börja modernisera 4g-nätet och börja bygga ut 5g-nätet under andra halvan av 2019. Sedan måste vi nå en kritisk massa av basstationer som stöder 5g innan vi kopplar på kunderna, säger Telenors teknikchef Stefan Jäverbring.

En nationell utbyggnadsplan för 5g ska presenteras under våren 2019, men målet är att de första kunderna ska börja använda 5g-nätet under 2020. Först ut blir storstäderna följt av större sommar- och vinterorter.

Telia vill inte gå ut med någon tidsplan för utbyggnaden av 5g-nätet, men menar att 700 MHz-bandet kommer att spela en viktig roll.

– Det är först och främst viktigt för att bygga ut vårt 4g-nät med bättre täckning och kapacitet, men det är det första bandet i Sverige som är ”5g-ready” och har stora möjligheter för framtiden, säger Ove Alm som är chef för Telia Infra.

3,5 GHz-bandet står på tur

Fast nästa viktiga milstolpe är runt hörnet. Senast första kvartalet 2020 ska PTS ha tilldelat frekvenser i 3,5 GHz-bandet som pekats ut av EU som extra viktigt för utbyggnaden av 5g.

– De lägre frekvensbanden som 700 MHz har en lång räckvidd och ger därmed en god yttäckning. Högre frekvensband som 3,5 GHz har lite kortare räckvidd men ger högre kapacitet och maxhastighet. De två banden kommer att komplettera varandra på ett väldigt bra sätt, säger Ove Alm.

Han får medhåll från Stefan Jäverbrink på Telenor.

– En grundpelare i ett land som Sverige är att hitta nyckeln till att få ut en stabil matta av 5g-täckning i botten. Där är lågfrekventa band med bra yttäckning viktiga. Men när man vill komma upp i gigabithastigheter på 5g-nätet behövs större bandbredd och högre frekvensområden som 3,5 GHz-bandet, säger Stefan Jäverbrink.

Inom ett par år väntas också tekniska lösningar för att kunna använda samma del av frekvensbandet för både 4g och 5g komma på bred front. Samtidigt kommer fler band än 700 MHz och 3,5 GHz på sikt att användas för att bredda 5g-nätet i Sverige.

– I de låga frekvensbanden under 1 GHz kan 800 MHz och på sikt också 900 MHz-bandet användas för 5g. Sedan kommer det behövas möjlighet att bygga ut 5g-tjänster högre upp i radiospektrumet än 3,5 GHz, säger Karoline Boström på PTS.

Det här ska 5g-nätet klara

# Kraftig tillväxt av datatrafiken. 1 000 gånger mer än i dag.

# Mycket högre hastigheter i vissa fall. Över 10 Gbit/s.

# Hastigheter på "hundratals Mbit/s" nästa överallt.

# Mycket korta svarstider, runt 1 millisekund.

# En tusendels enerianvändning per transporterad bit.

# Kraftig ökning av antalet uppkopplade prylar.

Simon Campanello

Mer om: 5g mobilnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt