Nu tar mobilbetalningarna fart i Sverige

2019-04-09 06:00  

Drygt en procent av alla köp i butik sker med mobila plånböcker som Apple Pay och Google Pay, enligt betalningsförmedlaren Adyen. Men Sverige ligger fortfarande efter.

Än så länge dominerar kortköpen i butiken, men i takt med att tjänster som Apple och Google Pay blivit mer tillgängliga börjar mobilbetalningarna till sist ta fart i Sverige.

Det nederländska betalföretaget Adyen, som säljer betalningslösningar för butiker och e-handel, ser att köpen i butik har mångdubblats under 2018.

– Nu när de här nya betalningsmetoderna rullats ut ser vi att kunderna hänger på, säger Adyens nordenchef Tobias Lindh till Ny Teknik.

Läs mer: Svenska Truecaller ska bli Indiens svar på Wechat

Visserligen handlar det fortfarande om mycket låga volymer totalt sett. Drygt en procent av alla köp som gjordes i en Adyen-terminal i en svensk butik Sverige skedde med hjälp av en mobil plånbok, upp från 0,25 procent under 2017.

Swish banade vägen

Niklas Arvidsson som är lektor i industriell dynamik vid KTH och forskar kring nya betalmedel säger att ett första genomslag för mobila betalningar kom när svenskarna för fem år sedan anammade Swish för betalningar mellan privatpersoner. Just nu tror han att vi befinner oss mitt i brytpunkten för konsumentköp med mobilen.

– Fler och fler butiker bygger ut sin plattform för mobila köp både i fysiska butiker och i e-handeln samtidigt som det kommer fler och fler betalningslösningar. Så jag skulle säga att vi är mitt i processen, men det är svårt att säga exakt hur långt den kommit, säger Niklas Arvidsson.

Även köp med mobila plånböcker i e-handeln har ökat markant enligt Adyens siffror. Från 1,25 procent under 2017 till 1,75 procent förra året. Slår man ihop köp i butik och e-handel hamnar siffran på 1,25 procent - vilket är lägre än i många andra länder.

Läs mer: Säkerhetskritiken: ”Bank-id gör det enkelt för sig”

– Vi ligger lite under genomsnittet i Sverige. Resten av Europa och Nordamerika har ett högre använde. Det globala genomsnittet ligger på 1,75, mot 1,25 i Sverige, säger Tobias Lindh.

Fast det finns en brasklapp. Swish är inte medräknat i siffrorna, och står i dag för runt fem procent av alla onlineköp som Adyen hanterar. Tjänsten har i dag över 6,5 miljoner användare i Sverige, och när Swish på sikt rullas ut som betalmedel i fler fysiska butiker kan fler marknadsandelar gå deras väg.

Sverige ligger efter

Niklas Arvidsson på KTH säger att en förklaring till att svenskarna varit långsamma på att anamma mobila plånböcker är att kortbetalningar haft en så stark position. Svenskarna har använt betalkort längre och flitigare än de flesta andra.

– Sen tror jag att varken handlarna eller konsumenterna än så länge uppfattat några tydliga fördelar med mobila plånböcker. För att de ska ta fart på allvar i fysiska butiker skulle bonuspoäng, rabatter och sådant kunna integreras bättre och tydligare både i mobilen och vid betaltillfället, säger Niklas Arvidsson.

Läs mer: Snart kan våra prylar sköta betalningen själva

När det gäller vilka mobila plånböcker som svenskarna väljer är det alltjämt Apple som leder. Enligt Adyens siffror är Apple Pay i dagsläget den mobila plånbok som används flitigast i Sverige, följt av Google Pay och Samsung Pay.

– Sverige är ett Apple-land, i andra länder är Android större så Google Pay är betydligt vanligare i resten av Europa än i Sverige, men här är Apple Pay störst, säger Tobias Lindh.

Även kinesiska tjänster som Alipay och Wechat Pay är relativt vanligt förekommande tack vare inflödet av kinesiska turister som ofta saknar tillgång till kort från Visa och Mastercard.

De största mobila plånböckerna i Sverige:

Apple Pay

Lanserades i Sverige: Oktober 2017.

Fungerar med: Iphone 6 och senare samt Apple Watch.

Anslutna banker: American Express, Edenred, Klarna, Nordea och ST1.

Google Pay

Lanserades i Sverige: Oktober 2018.

Fungerar med: Telefoner som kör Android 5.0 (Lollipop) eller senare, samt klockor med Android Wear 2.0 eller senare.

Anslutna banker: Bland annat Nordea, Länsförsäkringar Bank, Danske Bank, Sodexo och Revolut.

Samsung Pay

Lanserades i Sverige: Mars 2017.

Fungerar med: Galaxy S7 och Note 8 och senare modeller, samt A8 och A5 och smartklockorna Gear S3, Galaxy Watch och Gear Sport.

Anslutna banker: Bland annat Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank, Ica Banken, Länsförsäkringar Bank och Skandia.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt