Nu släcks 2g- och 3g-näten – så kan du drabbas

2021-10-01 10:22  

De är gamla som gatan, dyra i drift – och fortfarande helt avgörande för många företag. Men nu ska 2g- och 3g-näten avvecklas. Det får konsekvenser för miljontals uppkopplade prylar.

Varför ska 2g- och 3g-näten avvecklas? 

Skälen är flera. Ett uppenbart är att de flesta redan använder moderna mobilnät som 4g och 5g. Ett annat är att det inte går att använda andra och tredje generationens teknik på ett spektrumeffektivt sätt. 

Under ett seminarium arrangerat av Post- och telestyrelsen (PTS) nyligen berättade Tommy Ljunggren, sakkunnig på It & Telekomföretagen, att de gamla näten inte längre klarar att möta kundernas behov. 

— De nya näten är mer energieffektiva, kostnadseffektiva och säkrare. 

Finns det någon anledning till att det sker just nu? 

Ja. Frekvenstillstånden som operatörerna haft till sina 2g- och 3g-nät löper ut 2025 och ska före dess auktioneras ut på nytt. De nya tillstånden kan användas för exempelvis för 5g-yttäckning. 

— Att driva de gamla näten efter 2025 skulle innebära höga kostnader och låga intäkter. Det är ingen bra affärsplan, säger Håkan Tillander på Telenor. 

Vilka kan drabbas av att de gamla näten släcks ner? 

En privatkund som har en någorlunda modern mobiltelefon eller annan mobilnätsuppkopplad enhet lär inte påverkas negativt. Man kan dock behöva vara observant på om routern eller usb-dongeln man använt i många år körs på 3g. 

För företagskunder och det offentliga är det inte fullt lika enkelt. Det är fortfarande vanligt att man i drift har så kallade M2M-enheter (M2M står för maskin-till-maskin) som är beroende av det nu 30 år gamla 2g-nätet.

Läs mer: Då lanseras Elon Musks rymdinternet – på riktigt

Det är en herrans massa viktig infrastruktur som kan sluta fungera utan 2g: Vattenpumpar, styrning av stugvärmen, hisstelefoner, dammar och portar, gas- och vattenmätare och trygghetslarm, för att ta ett axplock. PTS uppger att bara branschorganisationen Energiföretagen räknar med ökade kostnader på omkring 700 miljoner kronor för deras medlemmar, när utrustning nu måste bytas ut. 

Men både 4g och 5g är väl konstruerade för maskin-till-maskin-tillämpningar och sakernas internet? 

Absolut. Och i de allra flesta fall finns det som sagt bättre, mer energieffektiva och säkrare alternativ än att förlita sig på teknik som - något Tommy Ljunggren påpekade under seminariet - byggdes när vi fortfarande använde 3,5-tumsdisketter. 

Men utöver att PTS önskar att operatörerna gentemot sina kunder är öppna med sina planer för hur avvecklingen ska gå till så ställs inga vidare krav på operatörerna. 

— Operatörerna måste skapa möjligheter för alla att tillgodose sina behov. Vi är intresserade av att höra från alla som känner sig påverkade. Men för framförallt kommersiella användare så har man ett eget ansvar att hitta en lösning för framtiden, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS. 

När släcker operatörerna sina gamla nät? 

Det är lite olika. Men generellt sett avvecklar de 3g-näten successivt, och det arbetet ska vara fullbordat i slutet av 2023. Tre har dock för avsikt att hålla sina 3g-nät i drift något längre än så. 2g-näten stängs före utgången av 2025. 

Vad kan jag göra nu? 

Om du tror att din verksamhet förlitar sig på 2g- och 3g-teknik är det hög tid att göra en inventering och identifiera vad som måste bytas ut. Enligt operatörerna går det bra att höra av sig till dem för rådgivning om hur man på bästa sätt migrerar till moderna mobilnät. 

Peter Ottsjö

Mer om: 5g mobilnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt