Nu ska svenska kemistens uppfinning revolutionera marknaden

2021-02-11 07:00  

Med nya miljoner i kassan ska kemiteknikbolaget Enginzyme ta sig från labbet till marknaden. På vägen dit väntar både fabriksbygge och global rekryteringskampanj.

– Den kemiska industrin är överallt. Men i princip alla produkter produceras i dag på ett sätt som inte är miljövänligt.

När Karim Engelmark Cassimjee berättar om sitt bolag Enginzyme är målet högt ställt: att revolutionera hela det kemitekniska området.

Produkten som ska göra det är ett material som Karim Engelmark Cassimjee uppfunnit, och som kan binda de enzymer som finns i naturen.

– De kan då användas på ett sätt som en kemist är van vid att hantera, säger han.

Läs mer: Kraftvärmeverkets koldioxid kan bli bränsle för flyget

Mer miljövänlig teknik

Materialet ska göra den kemiska industrin mer miljövänlig, utan att kostnaderna ökar eller att kvalitén blir sämre.

– Med vår teknik kan man komma åt bredden hos det som finns i naturen.

Varför har ingen annan kommit på det här tidigare?

– Det är svårt! Ingen har knäckt gåtan för hur man kan omvandla enzym till ett enkelt material.

Flera olika branscher

Nu har startupbolaget tagit in 111 miljoner kronor i en förlängd Serie A-finansieringsrunda, bland annat från Industrifonden, Sofinnova Partners och SEB Greentech. Pengarna ska användas för att ta produkten till marknaden.

– Det handlar om att bevisa att tekniken är gångbar i stor skala, och att det finns en bredd i användningsområdena. När vi gjort det kommer stora spelare att få upp ögonen för det, säger Karim Engelmark Cassimjee.

Kommer ni att tillverka produkten själva?

– Vi jobbar både tillsammans med partners som har sina produktionsanläggningar, och på lång sikt kommer vi att bygga egna fabriker när det är rimligt.

Vilka är era partners?

– Vi kan inte avslöja vilka företag det handlar om, men det är inom branscher som mat, kosmetika, och parfymer.

Rekryterar personal

I dag jobbar 30 personer på bolaget, men Karim Engelmark Cassimjee tror att de i alla fall är tio till innan året är slut.

– Det går absolut att hitta kompetent personal, både inom landet och utanför. Vi har lyckats med att locka kompetens till Sverige, trots vädret, säger han med ett skratt.

Förra året utnämnde Ny Teknik Enginzyme till ett av Sveriges 33 mest innovativa och lovande unga teknikbolag. Läs mer om det här:

Läs mer: 33-listan 2020 – här är Sveriges bästa teknikstartups

Fakta: Enzymer

Enzymer är det ämne som påskyndar kemiska reaktioner i levande organismer. Det gör enzymet genom att binda de ämnen vars reaktion de påskyndar. Enzymer är oftast proteiner.

Henning Eklund

Mer om: Enzym Kemi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt