Nu ska diabetesmedicin testas mot åldrande

2019-09-10 14:30  
Nir Barzilai. Foto: J Torres Photography

Den här studien är annorlunda. Den ska testa ett läkemedel – mot åldrande. Och nu har den till slut säkrat finansiering.

För människor med åldersdiabetes är namnet säkerligen bekant: metformin. Läkemedlet, som funnits på marknaden i över 50 år, är en av de mest ordinerade blodsockersänkarna.

Men på senare år har forskare upptäckt att metformin tycks ha egenskaper som skulle göra den lämplig att sätta in vid en hel hoper åldersrelaterade sjukdomar. Problemet? Det är i många länder inte tillåtet att klassa åldrande som en sjukdom, varpå metformin i regel inte skrivs ut till människor utan en diabetesdiagnos.

Det där har Nir Barzilai bestämt sig för att ändra på. Barzilai, professor i genetik och chef för åldrandeforskningen på Albert Einstein College of Medicine i New York, är upphovsmakaren till Tame-projektet. Tame står för ”targeting aging with metformin”.

Studien, tänkt att påbörjas senare i år och omfatta 3 000 personer mellan 65 och 79 år, ska av förklarliga skäl inte testa om metformin är säkert att använda. Snarare är det, som sajten Longevity Technology skriver, ”själva upplägget på studien som ska prövas. Istället för att följa en traditionell struktur där man bedömer effektmåttet för en enskild sjukdom så ska Tame kolla på effektmåtten för flera sjukdomar.” Där ingår exempelvis stroke, hjärtinfarkt, demens och cancer.

– Jag hyser inga större tvivel om att ålderdom kan fungera som måltavla och att sjukdomar på så sätt kan förhindras. Men nu gäller det att förändra lagar och regler, sa Nir Barzilai när Ny Teknik träffade honom tidigare i år.

Till Longevity Technology säger Barzilai:

– Hur utformar man en studie som i praktiken inte tar ställning till en specifik sjukdom? Man utformar en studie som säger: ”jag bryr mig inte om vilken sjukdom du har, och jag bryr mig inte om vilken sjukdom du kommer att få. Vad det än är så kanske jag kan flytta fram sjukdomen två till tre år och då riktar jag mig inte mot något specifikt, bara själva åldrandet”. Och det är vad vi gjort. Med Tame har vi fört samman hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens.

Faktum är att FDA, det amerikanska läkemedelsverket, godkände studien redan 2015. Men Barzilai har brottats med att säkra de 75 miljoner dollar som krävts för att finansiera den. Nu skriver Longevity Technology att hela 40 miljoner dollar kommit från en privat donation.

– Jag kan inte berätta vem som gav oss donationen, men det kommer att bli en bra historia en vacker dag.

”Vill verkligen inte döda någon”

I en stor studie för fem år sedan, där nästan 200 000 personer deltog, framgick det att metformin presterade bättre än andra diabetesläkemedel på marknaden. Betydligt mer uppseendeväckande var dock att diabetessjuka som knaprat metformin levde längre än den kontrollgrupp i studien som inte drabbats av sjukdomen. Lägg till denna studie ett flertal andra som indikerar att metformin-patienter har färre hjärt- och kärlåkommor, löper mindre risk att utveckla alzheimers och tycks ha ett mycket bättre skydd mot cancer.

Däremot påstår inte Barzilai eller någon annan att metformin radikalt kommer att förlänga den hälsosamma tiden i livet. Det finns andra preparat – rapamycin nämns ofta i sammanhanget – som är mer lovande för ändamålet, men de är inte lika beprövade som metformin.

– Vi vill verkligen inte döda någon när vi ska försöka få det här att fungera, säger Nir Barzilai till Longevity Technology.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt