Nu ökar svenskarnas intresse för energilagring i hemmet

2021-03-26 06:00  

Hittills är det bara cirka 1 500 privatpersoner som har fått stöd för att installera hembatteri för lagring av solel. Men intresset har ökat på senare år.

Från och med i år har det statliga stödet till hembatterier och solceller förändrats. I stället för att betalas ut som ett rent investeringsstöd ges det nu i form av en skattereduktion.

Förhoppningen är att förändringen ska göra det enklare för privatpersoner att skaffa hembatterier. För att ansöka om investeringsstöd krävdes flera olika steg, medan skatteavdraget nu kan göras direkt på fakturan, precis som vid rot- och rut-avdrag.

– Jag tror att andelen som installerar batteri ihop med sin solcellsanläggning ökar nu. Det nya gröna avdraget är särskilt förmånligt om man även installerar batteri, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.

Anna Werner. Foto: Jann Lipka

Det nya skatteavdraget omfattar som mest 15 procent av solcellsanläggningen och 50 procent av batteriet.

Läs mer: Har tagit första steget mot solel som hämtas i rymden

Hittills har ungefär 1 500 privatpersoner installerat hembatteri för att lagra el från solceller. Den slutsatsen drar Energimyndigheten av statistiken över ansökningar om investeringsstöd.

– Investeringsstödet för batterier har funnits sedan 2016, men det var ganska litet intresse de första tre åren. Det var egentligen först 2019 och 2020 som den stora majoriteten av ansökningar kom in, säger Lars Karlbom, handläggare på Energimyndigheten.

Sedan i fjol säljer Ikea även hembatterier på ett par marknader. Foto: Olle Kirchmeier

Uppgången tror han främst beror på att kostnaden för batterier har gått ned.

Av de 1 500 som har installerat batterier har flest, nära 400, valt Nilar som tillverkare. Övriga populära märken är Sonnen, LG, BYD och Fronius.

Utbetalning sista steget

Det är dock betydligt fler än 1 500 privatpersoner som är intresserade av att installera hembatterier. Totalt har 3 365 ansökt om sådant investeringsstöd, varav 2 494 har beviljats. Men dessa ansökningar har ännu inte tröskats igenom administrationens kvarnar. Det sista steget, när batteriet är installerat, är att ansöka om utbetalning.

– Det normala är nog att de flesta sökande har väntat på att få sin ansökan om stöd beviljad innan de påbörjar installationen. Annars skulle de ta en ganska stor risk om de av någon anledning skulle få avslag, säger Lars Karlbom.

Hur många som har ansökt om den nya skattereduktionen för just hembatterier kan inte Skatteverket uppge. Där är statistiken ihopklumpad för solceller, batterier och laddboxar. Hittills har ungefär tio miljoner kronor betalats ut i skatteavdrag för 774 köpare under januari och februari i år.

Nyttan med att installera ett hembatteri i ett hus med solceller är att det gör det möjligt att öka egenanvändningen av solelen, vilket kan förbättra ekonomin i solelproduktionen.

– Då finns också möjligheten att minska storleken på huvudsäkringen, vilket kan reducera din elnätavgift. På sikt finns också förhoppningen om aggregeringstjänster där man kan sälja lagringskapacitet och bistå med tjänster mot elnätet, säger Lars Karlbom.

Solpaneler kan enligt en ny rapport slå ut jordfelsbrytare. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

I en genomgång från 2018 konstaterade Solcellskollen dock att det i regel inte är en lönsam affär för en svensk villaägare att investera i hembatterier.

Anna Werner är positiv till det nya gröna avdraget, trots att det endast ger privatpersoner ersättning för 15 procent av solcellsanläggningen i stället för 20 procent som tidigare.

– Vi ser ändå att det nya lägre avdraget är bättre för privatpersoner, eftersom avdraget är mindre ryckigt. Solcellsstödet kunde ”ta slut” och då riskerade den som sökt stödet att bli utan, säger hon.

Nya skattereduktionen för grön teknik

Det nya skatteavdraget för grön teknik ersätter investeringsstödet för privatpersoner från och med den 1 januari 2021.

Skatteavdraget omfattar som mest 15 procent för installation av solceller och 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad el eller installation av laddningspunkt för elfordon.

Det är endast arbete och material som ger rätt till avdrag. Kostnader för utrustning och resor som företaget har i samband med installationen ger inte rätt till avdrag.

Maxbeloppet för avdraget är 50 000 kronor per person och år.

Källa: Skatteverket

Linda Nohrstedt

Mer om: Solel Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt