Nu kan forskare se hjärnceller ”prata”

2018-09-04 11:24  
Forskare har fått neuroner att lysa upp när de kommunicerar med varandra, något som kan underlätta studiet av hjärnans sjukdomar. Foto: Courtesy Zhu Lab, University of Virginia School of Medicine

En ny metod som får neuroner att lysa upp när de pratar med varandra kan ge fler svar om hjärnan och neurologiska sjukdomar.

Forskare vid University of Virginia School of Medicine har tillsammans med en kinesisk forskargrupp utvecklat ett sätt att se när neuroner kommunicerar med varandra. Med hjälp av ett särskilt sensorljus blir de självlysande.

Detta, menar forskarna, kan underlätta studiet av hjärnan och av exempelvis depression eller alzheimer, vilket i sin tur kan bidra till förbättrade behandlingar.

”Tidigare hade vi inget sätt att förstå hur sådana här överföringar mellan neuroner fungerade. Vad gäller alzheimer i synnerhet har vi spenderat miljarder dollar och har nästan ingen effektiv behandling. Nu kan vi för första gången se vad som händer”, säger forskaren Julius Zhu vid University of Virginia School of Medicine i ett uttalande.

Läs mer: Forskare vill stoppa epilepsianfall med nytt sorts implantat

Forskarna har använt sin självlysande teknik för att titta närmare på ett läkemedel för alzheimerpatienter som påverkar neurotransmittorn acetylkolin. Denna neurotransmittor har inflytande över vårt minne och sinnesstämning.

Med den nya självlysande tekniken kan forskarna se hur neurotransmittorn beter sig hos friska patienter och jämföra det med beteendet hos patienter med exempelvis alzheimer. Detta blir då en utgångspunkt för att hitta bättre och nya behandlingar vid neurologiska sjukdomar.

En studie om tekniken har publicerats i Nature Biotechnology.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt