Nu invigs världens längsta testbana inomhus – och Ny Teknik har provåkt

2021-04-28 12:41  

Testanläggningen Asta Zero utanför Borås har nu byggt världens längsta inomhusbana för tester av bland annat självkörande fordon. Ny Teknik har provåkt.

Byggnaden går under namnet Dry Zone och ser ut som ett stort tält, 700 meter långt och 40 meter brett. På mitten är bredden ytterligare 20 meter och det är också där som är utgångspunkten för Ny Tekniks provåkning. En stor mängd lampor i taket sörjer för att belysningen är riklig och konstant – något som kan vara av stor vikt vid vissa typer av tester. Byggnaden har tagits fram för att man ska kunna testa fordon dygnet runt, året runt.

Läs mer: Tuffaste banan för bilarna

– Vi öppnade Asta Zero Dry Zone för att kunna ha tillgång till repeterbara, torra och kontrollerade förhållanden året runt. Vi vill bland annat säkerställa tillgång till jämn friktion och jämn belysning. Här kan man genomföra alla typer av provning av aktiva säkerhetssystem men också självkörande system, säger Peter Janevik, vd för Asta Zero, till Ny Teknik.

Håller koll på Ny Tekniks reporter

Han och banchefen Håkan Andersson håller koll på Ny Tekniks reporter under tiden som vi tar oss fram och tillbaka i byggnaden per fot, på fyra hjul och i luften.

I dag genomför många fordonsföretag tester i södra Europa, men genom Dry Zone räknar Asta Zero med att många av dessa tester istället kan göras här i Hällered öster om Göteborg, strax utanför Borås.

Läs mer: ”Ljustunnel” testar självkörande fordon – även på natten

För Dry Zone har Asta Zero säkrat upp en första garantikund i form av Volvo Cars, men eftersom bolaget ägs gemensamt av Chalmers och forskningsinstitutet Rise ger det, enligt Peter Janevik, en bra struktur för att kunna låta vilka kunder som helst använda testbanorna.

Läs mer: Här kör fordonen själva med hjälp av Sveriges första 5g-nät

– Vi är en av väldigt få neutrala och öppna testbanor i världen. Vi kan hjälpa alla som har ett forsknings- och utvecklingsbehov. Samtidigt får vi tillgång till djupkompetens inom både Rise och Chalmers. På det viset fungerar vi kompetensmässigt som en mycket större organisation än vad själva testbanan är, säger Peter Janevik.

Redan i höstas skrev vi om Dry Zone – men invigningen sker alltså på onsdagen, 28 april. Vår provåkning hittar du här, och filmen har alltså producerats i sin helhet av Ny Tekniks egen reporter:

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt